Csongrád megyébe vasárnap este nyolc órakor érkezett meg a vihar. A tűzoltókat rendszerint kidőlt fákhoz, leszakadt faágakhoz riasztották, amelyek a légvezetékekben és az épületekben is jelentős károkat okoztak.

– Csattogott a jég, minden fehér volt, nem lehetett látni. Szakadozott a tetőre, tönkre tette a cserepeket. Az egyik ág majdnem kitörte az ablakot. Még éjszaka, zseblámpával hordtam arrébb az ágakat. De akkora nagyok is voltak, amiket nem bírtam megmozdítani, a kerítést is bedöntötte – mondta el hétfőn reggel Szőregen, a Szerb utcában Czékus Márton.

Csongrád megyébe vasárnap este nyolc órakor érkezett meg a vihar, a megyei főügyeleten ekkor már megerősített szolgálattal fogadták a lakosok hívásait.

Az első bejelentések Makó térségéből érkeztek, majd húsz perc elteltével már Szegedre is betört az ötven-hatvan kilométeres széllökésekkel kísért zivatar. Ezúttal Szegeden tombolt legerősebben a vihar, összesen huszonhárom helyen kellett a tűzoltóknak reggel hét óráig elvégezniük a műszaki mentéseket, a reggelt szolgálatba lépő állománynak pedig további tizenhárom esetben kell a vihar nyomait felszámolni a megye területén.

A tűzoltókat rendszerint kidőlt fákhoz, leszakadt faágakhoz riasztották, amelyek a légvezetékekben és az épületekben is jelentős károkat okoztak.

Desz és Klárafalva között több fa is az úttestre dőlt, a munkálatok idején teljes útzár volt érvényben. Szeged-Szőregen a vihar egy családi ház kéményét döntötte le, a tetőszerkezet tizenöt négyzetméteren szakadt be. Szeged belvárosában, a Gogol utcában egy személyautóra szakadt egy nagyméretű faág, miközben az utasok a járműben tartózkodtak. A személyautó eleje összeroncsolódott, és a felette futó távvezeték is az autóra zuhant. Ruzsán is vezetékek szaggattak le a kidőlt fák. A településen egy órán át, több mint nyolcszáz fogyasztói hely maradt áram nélkül.

Szeged külterületén egy negyven négyzetméteres lakóépületbe villám csapott este nyolc óra után. A tűzoltók kiérkezésekor teljes terjedelmében égett az épület, melyből az oltás előtt egy gázpalackot is kihoztak a tűzoltók. A tulajdonos nem sérült meg, de a tűzben a ház teljesen megsemmisült.

Az éjszaka folyamán a műszaki mentésekben szegedi, hódmezővásárhelyi, kisteleki és a csongrádi tűzoltók vettek részt. Személyi sérülés a katasztrófavédelemhez bejelentett káresemények kapcsán nem történt. A vihar okozta károk felszámolása a hétfő délutáni órákig elhúzódik.

delmagyar.hu

szoreg.hu képtár