Idén több a vérszívó, mint tavaly volt

Az enyhe tél miatt a megszokottnál hamarabb és nagyobb számban támadnak a kullancsok Szegeden. A vérszívók nyálával terjedő kórokozók emberre, állatra egyaránt veszélyesek.

– Jó másfél órát sétáltunk – mondta Medovárszkyné Szeles Zita és Kapás Csilla, akik kislányaikkal levegőztek a kellemes napfényben múlt héten szerdán az újszegedi ligetben. Arra lettek figyelmesek, hogy először a babakocsiban alvó hét hónapos kislány plédjére esett rá egy kullancs, majd a mellettük szaladgáló kétéves Panka fehér kendőjén is észrevettek három vérszívót. Az édesanyák úgy döntöttek, útvonalukból törlik a ligetet, ahol tegnap is sok, babakocsit tologató anyuka és kutyáját sétáltató ember élvezte a kora tavaszi napsütést.

– Az enyhe tél miatt várható volt, hogy jóval nagyobb számban és hamarabb támadnak majd a vérszívók, mint tavaly. A földben telelő lárvák nem fagytak meg, és a kifejlett példányok is gond nélkül átvészelték a téli időszakot. Ha pedig a levegő hőmérséklete eléri a 15 fokot, tömegesen bújnak elő – adott magyarázatot az invázióra Lukács Attila. A Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. műszaki vezetője elmondta, az irtást ezért legkésőbb a jövő hét folyamán elkezdik a városban. – Az előző években soha nem kellett megismételni az irtást, melynek költsége nagyjából 1-1,5 millió forintot emészt fel – mondta. A munkálatokat az országos egészségügyi intézet által engedélyezett szerekkel végzik majd, és ha kell, természetesen megismétlik azt. A városnak nincs kullancstérképe, minden olyan zöldterületet lekezelnek, ahol megbújhat a veszélyes, többféle betegséget hordozó vérszívó.

– A kullancs az emberre nézve kétféle betegséget terjeszthet. A bakteriális fertőzésként ismert Lyme-kórt, ami ellen nincs védőoltás, valamint a vírusos agyvelőgyulladást. Utóbbival Csongrád megyében szerencsére nem fertőzöttek a kullancsok – tudtuk meg az ÁNTSZ dél-alföldi régiójának járványügyi osztályvezetőjétől, Tombácz Zsuzsannától.

Ettől függetlenül a nagyobb invázió miatt különböző kullancsriasztó aeroszolok és fejfedő használata javasolt, ha az ember olyan helyeken jár, ahol előfordulhatnak az élősködők. – Ha pedig találunk a bőrben kullancsot, és a szúrás helye körül vörös udvart látunk, azonnal menjünk a kullancsambulaciára – ajánlotta a doktornő. A vérszívók leginkább bokros területeken, az avarban és elsősorban az aljnövényzetben fordulnak elő. A szakemberek azt tanácsolják, ilyen területeken ne időzzön az ember, mert a kullancs a testmelegre és az illatokra azonnal ugrik.

A megelőzés ára

Az agyvelőgyulladás megelőzésére van védőoltás, ami főleg azoknak ajánlott, akik hosszabb ideig fertőzött területen tartózkodnak, vagy ilyen helyekre – például Zala megye és a Balaton környéke – utaznak. Az agyvelőgyulladás elleni tökéletes védettség eléréséhez három oltásra van szükség. Az oltóanyag ára felnőtteknek darabonként 2185 forint, de létezik junior változat is. Ezt 1 és 16 év közötti gyerekeknek lehet beadatni, darabját 1721 forintért.

Veszélyben a kis kedvencek

A háziállatok közül különösen a kutyák vannak veszélyben. Rájuk a kullancs nyálában található babesia canis nevű vérparazita a legveszélyesebb, amivel megyénk igencsak fertőzött – magyarázta Rengei Antal állatorvos. A kisállatgyógyász elmondta, amíg tavaly csak néhány melegebb téli nap után volt dolguk a vérszívóval, idén folyamatosan. A megelőzés fontos lenne. Több olyan bedörzsölő szer is létezik, ami ugyan csak 3-4 hétig nyújt védelmet, de 99 százalékos hatékonyságú. Léteznek speciális nyakörvek is, amelyek több ezer forintba kerülnek, és öt-hat hónapig védenek az élősködőktől. Ha a négylábúba fertőzött kullancs kerül, hogy túlélje, 3-4 napos intenzív terápiára van szükség, ami sokkal többe kerül.

Kiss Gábor Gergely
Délmagyarország Online, 2007. március 12,