A Szőregi Baráti Társaság közel száz tagja gyűlt össze a Tömörkény István Művelődési Házban, hogy köszöntse Szeged újdonsült díszpolgárát, Gyimesi Kálmán operaénekest, aki az esemény során a tőle megszokott könnyed stílusban kommentálta a történéseket, és élete egy-egy eseményének kiselőadásával szórakoztatta az egybegyűlteket.

Rózsavölgyi József bevezető köszöntőjével indult az ünnepi összejövetel. Az önkormányzati képviselő méltatta Szeged díszpolgárának eddigi életútját, s megköszönte, hogy jelenlétével – ahogy Kálmán bácsi szokta mondani – „50 éve rontja a városképet és a közhangulatot.” Ezt követően egy virágcsokor kíséretében átnyújtott az ünnepeltnek a Szőregi Baráti Kör ajándékaként egy egész éves parkolóbérletet is, mint mondta a „díszpolgár piaci parkolásához”.

„Köszönöm ezt az ajándékot, bár a várostól a díszpolgári cím mellé ingyenes utazást és díszsírhelyet is kaptam” – mondta a hallgatóság körében nagy derültséget okozva az operaénekes. „Az előbbit már koromnál fogva régóta használom, az utóbbira pedig egyelőre nem lesz szükségem.”

A két díszpolgár

A mondás szerint két dudás nehezen fér meg egy csárdában, azonban ezen az estén Szeged két díszpolgára remekül elszórakoztatta egymást és a szőregi közönséget. Péter László irodalomtörténész – aki 1992-ben kapta meg ezt a kitüntető címet – közös múltjukról, életük kapcsolódási pontjairól beszélt.
„Már régóta nem ismerjük, hanem tudunk egymásról” – kezdte mondandóját Péter László. „Most már Kálmánt bátran díszpolgár-öcsémnek is szólíthatom, hiszen nemcsak a kitüntetés, hanem életünk sok közös eseménye és személye is összeköt bennünket.”

A hajdani kulturális bizottság elnöke, mint díszpolgár

Gyimesi Kálmán önkormányzati képviselőként még 1990-ben lett a kulturális bizottság elnöke, azonban 1992-ben lemondott erről a tisztségről, mivel saját szavai szerint nem szereti a politikát, de a politika sem szereti őt. Mindig is konzervatívnak vallotta magát, de nem politikai, hanem emberi mércével mérve és inkább a vallás, a hit volt fontos számára.

Haág Zalán az önkormányzat kulturális bizottságának jelenlegi elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, hogy Szeged régóta tartozott ezzel az elismeréssel az operaénekesnek.

„Kálmán bácsi fél évszázados szegedi jelenlétével, a város egy darabja lett, hozzátartozik a városhoz” – fogalmazott az önkormányzati képviselő. „A korábbi alpolgármesterhez hasonlóan most én sem hoztam az ünnepeltnek ajándékot, hiszen az ajándék ő maga, Szeged ajándéka.”

Illés Tibor, szegedma.hu