Három héten belül a harmadik végzetes családi tragédia

Több késszúrással meggyilkolta férjét egy 48 éves szőregi asszony vasárnap hajnalban. A szomszédok döbbenten fogadták a híreket. Hódmezővásárhelyen három hete hasonló módon végzett egy nő a férjével, Szentesen pedig alig tíz napja fojtotta meg édesanyját egy férfi.

Rózsa Mátyásné nagyon nehezen tudja feldolgozni a szomszédos családi házban történteket. Egy 48 éves szőregi asszony Szerb utcai családi házukban vasárnapra virradó éjjel, előzetes szóváltás, veszekedés után egy konyhakéssel többször megszúrta nála egy évvel idősebb férjét. A férfi, Cs. Antal eszméletlenül esett össze. A tragédiának a család több tagja is szemtanúja volt. Úgy tudjuk, egyikük értesítette a mentőket, a helyszínre érkező mentőorvos azonban már nem tudott segíteni. A 49 éves férfi belehalt sérüléseibe.

– A rendőrség a gyilkossággal gyanúsítható asszonyt őrizetbe vette – tájékoztatta lapunkat Tuczakov Szilvána a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Szőregen tegnap semmi nem utalt arra, hogy tragédia történt. Akadt olyan Szerb utcai lakó, aki még kora délután sem hallott a halállal végződött családi viszályról.

A ház előtt a kora délutáni órákban egy kamion és több autó is parkolt. Az egyiknél fiatalember pakolgatott. Érdeklődésünkre szűkszavúan csak annyit mondott: – Nem akarok beszélni. Később kiderült, a fiú a házaspár egyik lányának udvarlója.

Ottjártunkkor egy nyomozó gördült autójával a ház elé, hiába faggattuk, kérdéseinket udvariasan elhárította. A házból kisvártatva két fiatal lány lépett ki, és beszálltak a rendőrségi gépkocsiba. Kihallgatásra vitték őket.

A Cs. család egyik szomszédja, Rózsa Mátyást és feleségét megdöbbentette a tragédia. Az idős asszony sírva magyarázta: – Nem tudunk napirendre térni fölötte. A 60-as évek óta itt lakunk, szomszédok vagyunk, de soha nem hallottuk veszekedni őket. Magdikáról nem feltételeztünk ilyet. Nagyon sajnálom, ami történt.

A házaspártól megtudtuk, az áldozat kamionos, sokat járt külföldre. Rózsáné elmesélte, előfordult, hogy amikor a boltban találkozott az asszonnyal, a nő felajánlotta neki, hogy segít hazavinni a szatyrokat. – Kedves, mosolygós asszony – tette hozzá, majd amikor a kertben megmutatta a szomszédék házát és kertjét így kiáltott fel: – Magdi, mit csináltál? Gyilkos lettél!

Az áldozat gyakran a Szerb utcában lévő Aradi kisvendéglőbe járt ebédelni. Az étteremben jól ismerték a férfit, de hogy mi állhatott a tragédia hátterében, azt senki sem tudta megmondani. – Rejtély – ennyit mondott az egyik férfi.

Csongrád megyében rövid időn belül ez a harmadik családi tragédia. Három hete Hódmezővásárhelyen, a Szent Antal utcában a rendőrség adatai szerint egy nő hasonló módon végzett férjével. Néhány nappal később, mintegy tíz napja Szentesen egy férfi gyilkolta meg édesanyját, megfojtotta.

A vásárhelyi nő szabadlábon védekezhet, a szentesi férfit letartóztatták.

Arany T. János
Délmagyarország Online, 2003. szeptember 15.