Berkesi Ottó leköszönő önkormányzati képviselő helyett Szőreg ismert és elismert programszervezője képviselné a városrészt Szeged közgyűlésében.

A helyiek elvárásaihoz igazítva

Berkesi Ottó fontosnak érezte az elmúlt öt évben, hogy olyan problémákat oldjon meg, amelyek korábban keletkeztek, illetve a helyiek új elvárásait is teljesítse. Szőreg egyik központjánál, a Magyar és a Szerb utca találkozásánál, ahol több bolt, a gyógyszertár, sőt az orvosi rendelő is található, a parkoló rendbetételével, majd aszfaltozásával, illetve az útpadka kiszélesítésével megszűnt a sárban és a kerékpárúton való parkolás. Nagy Péter, a gazdabolt tulajdonosa úgy véli, hogy ez volt az utóbbi időszak egyik legfontosabb beruházása. Hozzátette, hogy persze a bölcsőde felújítása és a Tigris utca környéki csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítése is fontos az itt élőknek.

 

Megmozgatják a közösségeket

Berkesi képviselő nagy eredménynek tartja, hogy több olyan esemény vált rendszeressé, amely kisebb-nagyobb helyi közösségeket mozdít meg. A kolbásztöltő versenyen részt vevők és adományozók köre folyamatosan nő, és az idei évben – Avramov András segítségével – már nyolcvan családnak jutott élelmiszercsomag a bevételéből. Az iskolával való együttműködéssel indultak az adventi gyertyagyújtások, ahol a helyi gyerekek lépnek fel, és minden évben eljön a Mikulás is. A 2017-es évben a beteg gyerekeknek gyűjtöttek csokoládét, amit a Karitáció Alapítvány bohócdoktorainak adtak át. Az elmúlt évben a Szőregi Advent Angyala, aki egy helyi vállalkozó volt, négy szőregi kisdiák kívánságát teljesítette. Mindkét ötlet Avramov Andrástól származott. A majálison már több mint 250 főre főztek, rendszeresek a futóversenyek és a szemétszedési akciók is.

A városrészt legtöbben a Szőregi Rózsaünnepről ismerik, az idei volt a huszonegyedik. Öt éve a lebonyolítás visszakerült a város cégéhez, és az első három évben a Rózsák terén zajlottak a fő események. A rendezvény anyagi háttere is stabilizálódott. Bővült a látványosságok köre: a sportrendezvények mellett a Vasúttörténeti Alapítvány helyi kiállítását, a felújított őrházat is megnézhették a látogatók, és hajtányozhattak. A Sipos Erdei Iskolában például a vadpörköltet együtt kóstolhatták meg Bodrogi Gyulával. Tartottak pecsétgyűjtő versenyt is, értékes nyereményekkel.

Az utolsó két évben, belátva, hogy a Rózsák tere kicsi az érdeklődők befogadásához, a rózsaünnep fő színtere átkerült a Pálya térre. Ekkor vette át Avramov András az esemény főszervezői feladatát.

 

Avramov folytatná

Avramov András már a kezdetektől más ügyekben is együttműködött Berkesi Ottóval, így például a szőregi rózsatövet együtt javasolták a megyei és a városi értéktárba. Nem véletlen tehát, hogy a visszavonuló képviselő és a város vezetői is benne látják azt a személyt, aki eredményesen folytathatja a képviselői munkát, ha az októberi választáson erre felhatalmazást kap. Együttműködésük eredménye a napokban elindult beruházás, a Hősök tere kertészeti felújítása is. Avramov András érdeme, hogy a projekt gyorsan valóra válhat. Ennek során rendezettebb és az eddiginél is jóval zöldebb lesz Szőreg kapuja, fákat és cserjéket ültetnek, és az új rózsakertbe 632 rózsatövet telepítenek.

A képviselőjelölt azt írja magáról, hog

„három gyermek édesapjaként élek feleségemmel Szőregen. Mindig is fontos volt számomra a családom otthonát jelentő település aktív fejlesztése. Hiszem, hogy közösségünk valóban olyanná válik, amilyenné mi magunk formáljuk. Hiszen a közösség mi vagyunk. Mindent elkövetek azért, hogy közös értékeinket, hagyományainkat megóvjuk, fejlesszük, és átadjuk a jövő nemzedékeinek. Ezért dolgozom a szőregi rózsatő megismertetéséért, szervezem a Szőregi Rózsaünnepet. Önkénteskedem számos civilszervezetben, részt veszek például a szőregi adventi gyertyagyújtások megvalósításában, segítem a Szőregi Regélő szerkesztőbizottságát. Ezért működöm együtt közösségekkel, kezdeményezésekkel, fejlesztésekkel, Önökkel.”

Avramov András elődje nyomán azt tervezi, hogy a két óvoda előtti biztonságos megállás lehetőségét megoldja, e két intézmény felújítását is célul tűzte ki. Úgy látja, a faluház is igazi közösségi térré alakítható, és ezzel az eddiginél is több látogatót fogadhat. A Marostői városrészben megvalósul a várt csapadékvíz-elvezetési beruházás. Ha bizalmat kapnak, Joób Mártonnal együtt kívánják folytatni a Gulácsi park közösségi térré fejlesztését, a városrész közlekedésének biztonságosabbá tételét.

szeged.hu

Borítókép: Fotó: szeged.hu