Az információáramlás elősegítése a cél az új hivatalban

Országgyűlési képviselői szolgáltató irodát nyitott a polgármesteri hivatalban Újhelyi István MSZP-s honatya, aki egyúttal fogadóórát is tartott.

A délután három órai kezdésre átlagosnak mondható „tömeg” gyűlt össze: négy-öt nyugdíjas néni és bácsi, valamint egy fiatal anyuka a tinédzser korú lányával üldögélt a városháza folyosóján.

– Mindenki bajjal jön ide -jegyzi meg az egyik úr, aki hamar összebarátkozik a mellette ülő férfival, s beszélgetésükben az egyes kormányok korrupt ügyeiről éppúgy szó esik, mint az autópálya hiányáról.

– Anya! Nekimentem! Pont a legrosszabbkor hívtak -bosszankodik a tini és visszaadja édesanyjának a mobilt, amivel játszott. Az asszonyon látszik: rengeteget dolgozik, hogy eltartsa a családját. Miközben várakozunk a többi asszonnyal a fizetések és nyugdíjak körüli vélt vagy valós anomáliákról beszélget.

– Egyébként itt van már a Pisti, az első páciens már be is ment -bizalmaskodik a beszélgetőpartner. Közben érkeznek még néhányan, többnyire idősek. Az egyik türelmetlenebb asszonyság bátortalan kísérletet tesz a tolakodásra, de mivel nem tudja meggyőzni az előtte lévőket ügye fontosságáról, belenyugodva sorsába, visszaül helyére: kénytelen várni a sorára.

– Sokáig voltam bent? -kérdezi a „páciens”, miután elégedetten jön ki a képviselőtől. Szúrós pillantás a válasz. Az események ezután valamelyest felgyorsulnak, köszönhetően annak, hogy „a képviselő úr most már nem fogad hívásokat” mondja a bennfentesek bizalmasságával a következőként kijövő szavazópolgár, aki ezzel a kijelentéssel el is hárítja a támadásokat azzal kapcsolatban, miért is volt bent ilyen sokáig.

– Elnézést! A hölgy után mi következünk! -csattan fel az előbb még tolakodó matróna, de mint kiderül hiába: -Csak beszélgetni jöttem ide a barátnőmhöz… -szól a megnyugtató válasz. Lassan én következem, s mire nyílik az iroda ajtaja, az egyik újabb tolakodó ismét szomorúan állapítja meg, megint nem sikerült bejutnia.

– Nem volt még Csongrád megyei országgyűlési képviselőnek olyan típusú szolgáltató irodája, mint amilyet itt szeretnénk megvalósítani -kezdi a beszélgetést Újhelyi István. Gyorsan hozzáteszi: az őt felkeresők jelentős része azonnali utánajárást szeretne elérni ügyében. -A polgármesteri hivatalban könnyebben találjuk meg azokat az információkat, melyekre szükség van. Ráadásul így a város vezetőivel is folyamatos a kapcsolatunk -feleli a képviselő. Az irodában az összes tájékoztató, miniszteri rendeletekkel, törvényekkel kapcsolatos kiadvány megtalálható lesz, így egyfajta kihelyezett országgyűlési irodaként fog működni. Újhelyi hozzátette: elsősorban a saját körzetében élők problémáit szeretné orvosolni, de a más körzetben élőknek is igyekeznek segítséget nyújtani. Az iroda hétfőtől péntekig kilenctől délután egyig áll a szegediek rendelkezésére.

Garai Szakács László
Délmagyarország, 2003. február 7.