2006. augusztus 19., igazi nyári meleg. A forró aszfalton talán még a kenyér is megsülne. Ennek okán a szőregi művelődési ház meg is hirdette az új kenyér napját, Szent István királyunk államalapítási ünnepét megelőző napra a szőregiek kenyérsütő versenyét, amelyet változatos programok tettek színesebbé.

A kenyerek természetesen nem a helyszínen sültek, hiszen arra sem a hely nem alkalmas, és az idő sem elég. A pályamunkéák a színpadon kerültek bemutatásra, ahol az érdeklődők meg is csodálhatták azokat, a három hatalmas, hasas, 3 kg-os tápéi kenyerek díszítő társaságában.

A Sárga Rózsa Népdalkör műsora szép dalokkal színesítette a programot. A zsűri – dr. Berkesi Ottó, dr. Lakatos Lajos és Gyulai István – szakértő szemmel „vizsgálta a pálymunkákat” és bizony sokat tanakodtak magukban és egymás között is, mire megszületettek az eredmények.

A díjazottak: Oláhné Bányai Ildikó, tökmagos cipóval; Kókai Ágnes, barna, magvas kenyerével és Móra Gábor a Szőregi Rózsalovagok Baráti Körének képviseletében, a rózsalovagok kenyerével képviselték magukat. Különdíjat kapott Bányai Istvánné, biokenyérért és almakenyéréért. Minden kenyér a maga nemében különleges és eltérő volt a másiktól, ez azonban csak növelte egyedi élvezeti értéküket. Az eredményhirdetést követően a rendezvény látogatói is megkóstolhatták a remekműveket, amint megkósolták, szinte az utolsó morzsáig el is tüntették azokat, ezzel bizonyítva azok nagy élvezeti értékét.

A délutáni programoat, az Istvánok vetélkedőjét és az István a király című film vetítését hangulatos szalonnasütés zárta. Bízom abban, hogy jövőre még több látogató és még több versenymunka érkezik a következő versenyre.

emgé

Kapcsolódó anyagok

Új kenyér napja Szőregen
A szoreg.hu fényképtudósítása