A leveleket Debrecenbe küldik vizsgálatra

Fákon mérik Szegeden a levegő szennyezettségének mértékét. A környezetvédelmi program tavaly indult, az első összegzés várhatóan februárra készül el.

Mintegy félszáz szegedi fa lombját vizsgálja a Tiszántúli Környezetvédelmi Felügyelőség (Tiköfe) Life elnevezésű programjában. Bizonyos növényfajok ugyanis képesek érzékenyen jelezni a környezetük változását. A fákat kék papírgyűrűvel jelölték meg.

Szegedről az önkormányzat és a Csemete civil szervezet működik együtt a debreceni központtal. A Life programhoz az Európai Unió egyik pályázatán nyertek 431 ezer 610 eurót, azaz mintegy 112 millió forintot. Miskolc, Békéscsaba, Nyíregyháza, Debrecen mellett Szeged szolgáltat „élő” alapanyagot a debreceni laboratóriumnak. Tavaly valamennyi település belvárosában mintegy ötven helyen mértek. Az idén tovább bővítették a kört, Szegeden például ötven fa lombját szüretelik, ezenkívül húsz oktatási intézmény udvarán gyűjtenek levelet.

árbíró Gábor, az Tiköfe biológus koordinátora elmondta, a vizsgálatsorozathoz olyan fákat választottak ki és jelöltek meg, amelyek valamilyen környezetszennyezéshez közel találhatók. A mérések szempontjából ilyen kiemelt helyek a forgalmas útszakaszok és gyártóüzemek. A Csemete minden hónapban átlagosan harminc levelet gyűjt a fák koronájából és továbbítja a központba. A leveleket másfél és négy méter közötti magasságban szedik, azaz ahol az átlagos magasságú ember is levegőt vesz. A biológusok a levelek portartalmát kutatják, mennyi benne a szennyeződés. Figyelik többek között az ólom, a vas, a réz, a nikkel, a cink, valamint a kalcium és nátrium arányát. A szervezett megfigyelés szeptemberig tart, azután következik az adatok összegzése. A programkoordinátor véleménye szerint várhatóan februárra zárják le a tanulságok egybevetését. A továbbiakban ebből adatokat tudnak szolgáltatni a környezetvédelmi programokhoz és pályázatokhoz. A tervek szerint az iskolai ismeretterjesztéshez is segítséget és háttéranyagot kívánnak nyújtani. Az eredményeket a városok önkormányzatainak rendelkezésére bocsátják és azok felhasználhatják a városfejlesztési terveik kialakításakor.

A Life programhoz a szegedi önkormányzat 18,5 millió forint önrésszel járul hozzá. A levegő szennyezettségének mérése mellett a tervek között szerepel egy őszi növénytelepítési akció – összegezte Forró Mariann, Szeged főkertésze. Az önrészt fák és cserjék ültetésére használják fel, a Mátyás téren, a Csongrádi sugárúton és a Vértónál telepítenek. A program harmadik része a város fakataszterének elkészítése ez év végéig. Feljegyzik Szeged fáinak jellemző tulajdonságait, az állapotát és azt is, hol lenne célszerű folytatni a telepítést.

Dobai Tünde
Délmagyarország Online, 2003. augusztus 5.