Akár ötmillió forintos büntetésre számíthatnak azok a tulajdonosok július 1-től, akiknek földjén megtalálják a gyomnövényt.

Magyarországon 2,5 millióan szenvednek légúti allergiában, egymilliónál is többen vannak közülük, akik érzékenyek a parlagfűre. Az allergiás megbetegedések miatt tavaly több mint ötmilliárd forintot költött a társadalombiztosítás gyógyszerkiadásra.

Minden negyedik ember allergiás Magyarországon, a megbetegedések jelentős részét a parlagfű okozza. Az allergiás megbetegedések miatt tavaly több mint ötmilliárd forintot költött a társadalombiztosítás gyógyszerkiadásra illetve csaknem 9 milliárdot táppénzre.

A múlt héten tartották a parlagfű-mentesítő akcióhetet, amely arra hívta fel a figyelmet, hogy a gazdák mit kötelesek tenni a parlagfű irtásáért. A türelmi idő azonban július elsejével lejár: büntetésre számíthatnak azok, akiknek földjén ellenőriznek, és parlagfüvet találnak. Ahol nem kaszálják le az allergén növényt, ott az önkormányzati jegyző köteles elrendelni a kényszerkaszálást. Ennek költsége és az ezzel járó bírság 20 000 forinttól 5 millió forintig terjedhet.

Független Hírügynökség/delmagyar.hu, 2008. július 1.