A kormány döntése alapján mostantól az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felel a szúnyogirtásért az országban. A kübekházi polgármester üdvözli a döntést – szúnyogügyben nemrég Orbán Viktornak írt levelet. Várja a központi költségvetésből felszálló gyérítő repülőket a kübeki égbolton.

Molnár Róbert kübekházi polgármester a Szeged környéki kistelepülések nevében írt levelet májusban Orbán Viktornak, amelyben a miniszterelnöktől a tarthatatlan szúnyoghelyzet kezelésére kért megoldást. „A gyerekek 3 perc után puklis fejjel jönnek be, ennyi idő elég ahhoz, hogy szétmarják őket a szúnyogok. Egy kör repülőgéppel 250-300 ezer forintba kerül, és legalább 6 kell belőle, hogy az irtás érjen valamit. Képtelenek vagyunk ekkora összeget kigazdálkodni. Szóltam már a katasztrófavédelemnek, amely nem érzi kompetensnek magát” – nyilatkozta akkor a kübeki vezető.

Hogy Molnár Róbert levelének hatására vagy sem, de a kormány keddi ülésén arról döntött, hogy a jövőben a szúnyogirtási teendőket központilag, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) irányítása alatt oldja meg.

– Nem érzem személyes sikernek a dolgot, nem számít, kinek vagy minek a hatására született meg a döntés, a lényeg, hogy közösen tudjunk munkálkodni az ország jobbításáért. Korábban azért háborodtam fel, mert szúnyoginváziókor, amely katasztrófa, nem számíthattam a katsztrófavédelemre. Örülök ennek a döntésnek, de nyugtával dicsérjük a napot! Sok jó döntést hozott a kormány az elmúlt időszakban, de a kivitelezés nem mindig volt helyes. Majd ha érzem a kübekházi levegőben a szúnyogirtó szagát, és hallom a központi költségvetésből szálló repülőgépek hangját, akkor leszek maradéktalanul elégedett. Nálunk a jó idő beköszöntével most kezdenek újraéledni a szúnyogok, a kasszánk viszont teljesen kiürült – magyarázta Molnár Róbert.

 

Makrai László biológus, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója is üdvözli a kormánydöntést. – Ez hatalmas segítség, hiszen évekkel ezelőtt a nagy tiszai árvizeknél Szegednek 130 millió forintot is költenie kellett a gyérítésre. Ezt szorítottuk le 30-35 millióra a sokkal olcsóbb biológiai gyérítés segítségével, amelyet 110 szegedi víztestnél végzünk. Idén azonban be kellett vetni a kémiai gyérítést alkalmazó repülőgépet is, ami két nap alatt 3-3 géppel számolva 5-6 millió forint kiadást jelentett. Eddig 25 millió forintot költöttünk gyérítésre, a csípésszám, amelyet minden héten 2 napon, 20 helyszínen végzünk, mostanra nagyon lecsökkent. A kormánydöntés tehát üdvözlendő, a megvalósítására leszek kíváncsi. Szerintem be fognak minket vonni az irtásba, hiszen a szakértők nálunk dolgoznak, külön stábunk is van erre. Valószínűleg a dunai árvízhelyzet is közrejátszott a döntésben, hiszen az ár levonulása után súlyos szúnyoghelyzetre kell felkészülni. Néhány éve volt hasonló Gemencen, ahol már az állatokat kellett menteni a vérszívóktól. Olyan nagy volt a baj, hogy az egyébként védett területen engedélyezték a repülőgépes szúnyogirtást – mondta Makrai László.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóosztályán elmondták: a kormánydöntést kedd délután kapták kézhez, este már elkezdték a részletek kidolgozását. Hogy egészen pontosan mit jelent majd a gyakorlatban a katasztrófavédelem részvétele a gyérítésben, azt csak az alapvető feladatok meghatározása után tudják megmondani: a konkrétumokat néhány napon belül honlapukon is olvasni lehet.

Kiss Gábor Gergő, delmagyar.hu