Novemberben fordult a naptár, újra eljött a búcsú ideje. Idén az időjárás is jókedvében találtatott. Se hó, se köd, se jég. Verőfényes napsütsében tarthattuk meg falunk védőszentjének ünnepét. Szombaton, 23-án falunk büszkeségének, Péter László tanár úr kiállításával kezdődött a rendezvénysorozat.

A kiállítást, meylen az író összes eddigi műve megtekinthető volt, Simonovics János, a Bartók Béla Művelődési Központ igazgatója nyitotta meg. A rövid ünnepség után a már hagyományos cserkésztalálkozó keződött. Meghitt, vidám hangulatát idősebb és fiatalabb cserkészek egyaránt élvezték. A rendezvényt a Sík Sándor Könyvesbolt könyvvásárlással egyebekötött bemutatója tette színesebbé. MIndezek után, az esti órákban kezdődött a Katalin-napi mulatság, felelevenítve a régi, fergeteges Katalin-álak hangulatát. Belépődíj nem volt, de tombolát mindenkinek illett vennie. A jó hangulatról a vidám baráti társaságok mellett a Fókusz Duó táncra csábító zenéje gondoskodott. Éjfélkor tombolahúzás. A nyereményeket feajánlották: Top Flora – Békési Gábor, Dísz- és Gyümöcsfaiskola – Godzsák Zoltánné, Olga Virágszalon, Széll Ferenc, Sípos Familia Kft., Kava Bőr Kft. – Kakuk Attila, Szegedi Béla, Tömörkény István Művelődési Ház cserkészklubja.

A nyeremények természetesen mind gazdára találtak, majd zene, tánc, vidámság hajnalig…

Vasárnap, 24-én a korán kelők először a katalin-napi szentmisén vehettek részt. Az istentisztelet után pedig rögtön elvegyülhettek a búcsú sátorrengetegének forgatagában. Idén próbaképpen ez a rendezvény beköltözött a focipálya mellől a központba, a Római Katolikus templom köré. Volt itt minden: mézeskalács, patronos pisztoly, céllövölde, ugrálóvár. Legnagyobb sikere a Művelődési Ház udvarán felállított gumiköteles trambulinnak volt. Itt a bátrabak igen magasra tudtak röpködni. A kultúrára éhes vendégek a Művelődési Ház nagytermében népművészeti vásárral egybekötött bemutatót tekinthettek meg. Kosárfonók, fafaragók, csuhébábosok mutatták itt be tudományuk fortélyait. Miután pedig a npa is lenyugodott, a Csörgősipka bábcsoport „Ki a boszorkány?” című vidám előadása zárta az idei búcsú programjait.

Szőregélő, 2002. december 6.