A szőregi rózsaünnepet szombaton is hatalmas zápor lepte meg. A néhány percig tartó, szakadó eső azonban nem riasztotta el a több ezer embert. A felvonulás minden eddiginél színesebb volt.

A szőregi rózsaünnep elmúlt hétéves történetében soha nem volt olyan színpompás felvonulás és olyan gazdag program, mint az idén. Kitettek magukért a szervezők, hogy a közel kilencezer ember jól érezze magát. Pedig mielőtt a menet elindult volna – akárcsak pénteken, a megválasztott rózsakirálynő, Kovács Rita koronázása után –, szombaton is hatalmas zápor hűsítette a szőregi utcákat. Mégsem tágított senki, várták a felvonulókat.

A fesztiváli felvonulást egy kerékpáros postás vezette fel, aki gyönyörű fehér rózsákból alkotott postagalambot ültetett a csomagtartójára. A postás bácsi nem volt szűkmarkú, bőkezűen osztogatta a rózsákat táskájából. Utána következett a világcsúcstartó szekérhúzó Aranyi László feldíszített szekerével. Nem volt könnyű dolga, állandóan meg kellett állnia, mert a sorfalat álló turisták megvesztek a gyönyörű rózsákért. A virágba borult fogatokon a környékbeli kistelepülések polgármesterei ültek és persze felvonult a Rózsakirálynő, akivel Ujhelyi István országgyűlési képviselő, az önkormányzati minisztérium államtitkára utazott.

– Csak a narancssárga rózsákra utazom. Elhatároztam, hogy a betegeskedő kedvesemnek viszek haza ötven szálat – mondta Perlaki Nándor, aki barátaival Kiskunhalasról érkezett a rózsaünnepre, és már hatalmas csokorral álldogált az árokparton.

– Ettől a szép hölgytől kaphatok egy sárga rózsát? – kiáltott az egyik szekér felé egy szalmakalapos, jól megtermett, hatvanas férfi. Egyetlen fiákeren ülő hölgytől sem kapott kosarat.

A rózsákkal díszített kocsik között népviseletbe öltözött török, lett, orosz, finn és magyar néptánccsoportok haladtak, akik előzőleg hatalmas sikert arattak a Rózsák terén produkcióikkal.

A szombati kavalkádot a Pálya téren a Szuperbuli zárta Lagzi Lajcsival és sztárvendégeivel.

Délmagyarország Online, 2006. június 26.