Szőreg szimbólumát, a rózsát helyezi középpontba a rövidesen megújuló Hősök tere. A most induló beruházásnak köszönhetően 632 rózsatő díszíti majd a körforgalom mellett fekvő teret.

Szőreg legforgalmasabb része a Hősök tere és környéke, hiszen itt fordulhatnak Kübekháza, Újszentiván felé az autósok, vagy folytathatják útjukat Makó felé. A körforgalom lelassítja az autókat, ugyanakkor a Gazdabolt melletti park oldalában van egy távolsági buszmegálló, és itt halad Deszk felé a kerékpárút is. Ebben a háromszög alakú parkos részben indul most a beruházás.

A munkaterület ünnepélyes átadásán Botka László polgármester arra emlékeztetett, hogy a nagy központi beruházások mellett a város vezetése igyekezett olyan területeket is felújíttatni, amelyek egyes városrészek közösségeinek fontosak. Szőreg legismertebb szimbóluma a rózsatő. A Szőregi Rózsaünnepek szervezésében aktívan szerepet játszó Avramov András, aki most már az Összefogás Szegedért Egyesület szőregi képviselőjelöltje azzal a javaslattal állt elő néhány hónapja, hogy a tér egyik végében alakítsanak ki egy két részre osztható rózsakertet, ami jó alkalom lenne a terület teljes rendezésére is.

Berkesi Ottó, Szőreg egyéni önkormányzati képviselője felkarolta az ötletet, és elkészült az a koncepció, amely szerint a rózsakert egyik részére a városrészben termesztett rózsatöveket, a másikba olyan ARD minősítésű rózsafajtákat telepítenek, amelyek a legújabb nemesítésekből adnak ízelítőt. A fákkal beültetett részt rendezik, ide nem lehet rózsákat telepíteni, hiszen nem kapnának elég fényt a virágok. A tér végében alakítják ki az ágyásokat, ahová rózsalugas is kerül. Összesen 623 rózsatövet ültetnek el a téren. A beruházás összköltsége 82 millió forint, amelyet teljes egészében a városi költségvetésből fedeznek.

Jelenleg a parkban egy falon öt emléktábla található itt, amelyeket most külön helyeznek el, így a megemlékezések, koszorúzások is sokkal jobban megoldhatók lesznek a területen. Új padokat helyeznek ki, a pihenő részek mellett pedig megújul a sétány is. Továbbra is jól megközelíthető lesz a buszmegálló, a kerékpárutat viszont jobban elkülönítik a tértől.

Mivel minden városi rekonstrukció célja, hogy a felújított terület zöldebb legyen, mint korábban, Botka László azt mondta, hogy jóval több növény található majd a téren, mint eddig. A kivitelező egy szőregi cég lesz, amely 120 napot kapott a munkálatok elvégzésére, így, ha minden jól megy, a karácsonyi ünnepek alatt már egy pompás rózsaligetben gyönyörködhetnek a helyiek.

szeged.hu

Borítókép: Fotó: Iványi Aurél, szeged.hu

A Szeged Televízió tudósítása

https://www.facebook.com/SzegedTV/videos/2416225788655830/