Megható karácsonyi ünnepséget rendeztek a Szivárvány Autizmus Egyesület fenntartásában működő szőregi fejlesztőiskolában. A súlyosan fogyatékos gyerekek a szülőknek és az adományozóknak verseltek, énekeltek.

Idilli kép fogadja a látogatót Szőregen: városszéli iskolát lát hótakaróba burkolózva, mint a képeslapokon. A bejáratnál feldíszített karácsonyfa, a bepárásodott ablakokon át énekszó hallatszik, a folyosón frissen sült meggyes pite.

A valóság: ez egy olyan iskola, amelyet szabadidejükben, saját erejüknek, leleményességüknek köszönhetően újítottak fel a szülők és az adományozók, hogy legyen egy fejlesztőiskola a sérült gyermekek számára.

A hibákat nem illik észrevenni, csak az igyekezetet. Azt hogy az iskolát kicsinosítva, feldíszítve várták a szülőket a gyerekek és a pedagógusok. Több mint két hétig készültek a szereplők azzal a karácsonyi műsorral, amely könnyeket csalt a hallgatóság szemébe.

Lapunkban megírtuk: a Szivárvány Autizmus Egyesület és támogatói, miután megkapták a már rég bezárt szőregi iskola kulcsát, egész nyáron dolgoztak azért, hogy szeptember elsején a GEMMA Szociális Szolgáltató Központ fejlesztőiskolájában is elkezdődhessen a tanév. Csempéztek, festettek, mázoltak, bútorokért, játékokért kilincseltek. Mára 12 gyerek, két 6-6 fős csoportban, egyenként 5-5 pedagógus és gyógytornász felügyeletével tanul és játszik, családias körülmények között. Ők azok, akiket súlyos, halmozott fogyatékosságuk miatt más intézmények nem tudnak felvállalni.

– Nehéz volt az első félév, és még nehezebb lett volna, ha nem támogatnak bennünket – mondta Harter Árpádné, az intézményt fenntartó Szivárvány Autizmus Egyesület elnöke.

– Januártól kicsit könnyebb lesz a helyzet, mert már nemcsak az oktatási, hanem a szociális normatívát is megkaphatjuk. Még két dolgozót fel tudunk venni, miután elindul a 3. csoportunk azok számára, akik elmúltak 23 évesek.

Bár a GEMMA fejlesztőiskola, ugyanúgy működik, mint bármelyik oktatási intézmény. Naponta 4 órát tartanak, igaz, nem a hagyományos tantárgyakat tanulják a gyerekek: van mozgásnevelés, kézműves-foglalkozás és zeneterápia, néhány tankönyvből pedig elsajátíthatják az alsós szintű matematika alapjait is. Talán ennél is fontosabb azonban az önálló életre nevelés: a nagyobbak háztartási ismeretek órán a gyakorlókonyhában ételeket készítenek, s bekapcsolódnak a ház és a kert körüli munkákba.

Akik nélkül nem ment volna

Nagyon sok cég támogatta a szőregi iskolát az elmúlt hónapokban. Közülük most azokat említjük név szerint, amelyek a mindennapokból vették ki a részüket. A gyerekeket ingyen szállította az iskolába és haza a Maros Sped Kft. A Béke Tanszék étterem mindennap ingyen ebédet visz nekik. Állandó segítő a Rotary Szeged Club, a Rotaract Szeged Club és a Soroptimist Club. Legutoljára a Szeged–Csanádi Egyházmegye ajánlott fel nekik egy jelentős összeget.

Fekete Klára, delmagyar.hu