Kápolna és ravatalozó épül Szőregen a helyi temetőben Makovecz Imre tervei alapján – jelentették be hétfőn. Az építkezésre gyűjtés indul a településen, de van, aki máris felajánlott faanyagot a munkálatokhoz.

Rózsavölgyi József, Szőreg és Marostő Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselőjelöltje álmodta meg a kápolnát. Mint elmesélte, gyermekként reggelente gyakran betért a felsővárosi templomba, s kérte az Úristent, hogy ne kelljen felelnie bizonyos tárgyakból – majd délután hálát is adott, ha így történt. “Ma azonban azt látjuk Magyarországon, hogy mindenütt zárva vannak a templomok, ami a közbiztonság miatt érthető is” – folytatta. Rózsavölgyi felhívta Makovecz Imrét, hogy elvállalná-e egy kápolna megtervezését és építését Szőregre, egy védettebb helyre, a temetőbe, s a Kossuth-díjas építész azonnal igent mondott. Az ötletet a helyi plébános, Gruber László is támogatja, s az ő kezdeményezésére ravatalozót is létesítenek a kápolna mellé. A fideszes képviselőjelölt elmondta, Szőregen kétszáz év után létesülhet újabb egyházi intézmény, hiszen a templomukat 1811-ben kezdték el építeni Vedres István tervei alapján, s 1815-ben szentelték föl.

A szőregieknek egyelőre nincs pénzük a beruházásra, ezért gyűjtést indítanak. Egyebek mellett képeslapokat bocsátanak ki, melyeket 500, 1000, 5000 és 10 000 forintos értékben bárki megvásárolhat, ezzel segítve a nemes célt. A közösség máris megmozdult a hír hallatán, hiszen már akadt olyan személy, aki faanyagot ajánlott föl az építkezéshez.

A kezdeményezés mellé állt a Fidesz-KDNP szegedi polgármesterjelöltje, a Szőregen élő B. Nagy László  is. A parlamenti képviselő arról beszélt, hogy amennyiben megnyeri a választást, s megfordítja Szeged kormányrúdját, örömmel támogatja majd az ehhez hasonló ügyeket. Úgy fogalmazott, ez a kápolna csak a kezdet, reményei és tervei szerint Szeged több gyönyörű polgári Makovecz-épülettel gazdagodhat a jövőben. Ezek – tette hozzá – a lokálpatrióta érzést és a közösség összetartását is erősíthetik.

Szeged és a környező kisebb települések együttműködésének fontosságát húzta alá a Fidesz megyei kulturális tagozatának elnöke, Miklós Péter. Az újszentiváni polgármesterjelölt úgy véli, akkor lehet igazán sikeres a régió, ha a települések ugyanúgy polgári vezetést választanak ősszel, ahogy tavasszal polgári kormányzat került az ország élére.

A rendezvény díszvendége, Makovecz Imre megköszönte a szőregiek felkérését, s biztosította őket: az Úristennek szánt épület az anyagi nehézségek ellenére is el fog készülni.

Pintér M. Lajos, szegedma.hu