Az első alkalommal, az azerbajdzsáni Bakuban megrendezett Európa Játékokon bronzérmet szerzett Vajda Attila, az EDF DÉMÁSZ-Szegedi VE versenyzője, aki a folytatásban zavartalanul koncentrálhat a milánói kvalifikációs világbajnokságra.

C1-1000 méteren a német Sebastian Brendel és a cseh Marek Fuksa mögött a harmadik helyen futott be a bakui Európa Játékokon Vajda Attila, az EDF DÉMÁSZ-Szegedi VE olimpiai bajnok kenusa. A szegedi sportoló úgy érzi, jó versenyen van túl, ahol a világelittel együtt versenyezhetett, hiszen az Európa Játékokon dobogón végzett három versenyző végzett a tavalyi moszkvai világbajnokság első három helyén is. „Ez egy köztes állomása volt az idei fő versenyünknek, az augusztusi milánói kvalifikációs világbajnokságnak. Ez az esemény tökéletesen beilleszkedett a naptárunkba a felkészülési szempontokat tekintve, bár egy kicsi formacsúsztatást kellett alkalmaznunk, mert kicsit több, mint egy héttel korábban volt az első válogató versenyünk, de nagyon jól össze tudtuk hangolni ezt. Nem ez volt legfontosabb versenyünk, voltak hiányosságok, de közel voltam az első és a második versenyzőhöz, ezt kell tovább fejleszteni, és akkor a világbajnokság is jó lehet. A Vb-re persze még érkezni fognak brazil és kanadai versenyzők is, rájuk még készülnünk kell” – összegezte az első Európa Játékokon nyújtott teljesítményét Vajda Attila.

Peking olimpiai bajnoka számára roppant pozitív döntés is született a közelmúltban: Csabai Edvin, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke az idei teljesítménye alapján Vajda Attila számára védettséget adott a milánói világbajnokságra, így a kenusnak nem kell további válogatón részt vennie, és biztosan ott lesz az olaszországi eseményen C1-1000 méteren. „Ez mindenképpen könnyebbséget jelent számunkra, hiszen el tudunk kezdeni egy olyan felkészülési folyamatot, amelybe nagyon sok olyan dolgot bele tudunk tenni, amire egy ilyen volumenű esemény igényt is tart. Ez a nyolc hét, ami előttünk áll, abba szépen bele tudjuk forgatni azokat az alapozó munkálatokat, formaidőzítéseket, technikai és taktikai elemek gyakorlásait, amelyek az idei évre, illetve az olimpiára való felkészülést jelenti. Ez egy nagyon hosszú tanulási folyamat, de ez az időszak adott lesz erre” – tekintett a közeljövőbe és a milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokságra Vajda Attila.

Decemberben együtt aggódhattunk a szegedi kenusért: Vajda Attila bal lábában mélyvénás trombózis keletkezett, azonban néhány nappal később, a hónap közepén már mindenkit megnyugtatott az olimpiai bajnok sportoló, nincs veszélyben a karriere. „El nem felejtettem ezt a dolgot, ezzel együtt élek, a tudattal is együtt élek. Jól kezeljük, nem tartunk tőle, de helyén tudjuk kezelni, együtt tudunk vele dolgozni, ennek függvényében mindent megteszünk, hogy ez a dolog ne akadályozza a felkészülésünket. Összességében azt gondolom, hogy a kórházból való távozás után el tudtam kezdeni szépen, fokozatosan a munkát, illetve a tavaszi edzőtábor óta 100%-os munkavégzésre vagyok befogva. Vannak szabályok, amelyeket be kell tartani, de ha ezeket kezeljük, akkor nem lehet gond” – mondta el állapotával kapcsolatban Vajda Attila.

A kenus az Európa Játékok után Milánóra koncentrál, illetve a hosszabbik távon, 5000 méteren nem kapott védettséget, ezért ebben a számban még vár rá egy selejtező, amiben már egy előselejtezős győzelmet besöpört Vajda Attila. „Még Szolnokra elutazunk 5000 méter kedvéért, és ott kivívjuk a jogot a világbajnokságra való indulásért, de ez a felkészülés ezen részébe nem zavar be, hiszen az alapozás lehetővé teszi azt, hogy a hosszútávra készüljek” –zárta Vajda Attila.

Vajgely Pál, szegedma.hu

Borítókép: Fotó: Gémes Sándor / szegedma.hu