Azt követően, hogy a milánói kvalifikációs világbajnokságon megszerezte a riói kvótát, a múlt héten személyesen ismerhette meg a brazíliai várost és a verseny körülményeit az EDF Démász-Szegedi VE olimpiai bajnok kenusa, Vajda Attila, akit az előolimpiáról kérdeztünk.

Az év legfontosabb versenyén, a milánói kvalifikációs világbajnokságon a hetedik helyen végzett C1-1000 méteren, ezzel pedig megváltotta jegyét Rióba, így Peking olimpiai bajnoka a jövő évi brazíliai olimpián is ott lesz a rajtolók között. A múlt hét végén rendezték meg a brazil városban az előolimpiát, a tesztverseny pedig remek alkalmat kínált arra a szegedi kenusnak is, hogy kicsit ismerkedjen mindazzal, ami jövőre vár majd rá az olimpia helyszínén.

„Nagyon hasznosnak tartottam, hogy kiutaztunk, mert több oldalról meg tudtuk nézni a körülményeket. Átláttuk azt, hogy milyen a pálya, milyen környezetben helyezkedik el, mire lehet nagyjából felkészülni, amin biztosan nem fognak tudni változtatni a szervezők, gondolok a hullámokra, a szélre, az időjárásra. Megnéztük a hotelunkat, ahol az olimpia alatt fogunk lakni, hiszen a kajak-kenusok nem az olimpiai faluban szoktak lakni, hanem mindig valami a pályához közelebbi hotelben szoktak elszállásolni. Jó volt, elég közel volt ahhoz, hogy azt mondjuk, ez egy ideális hely. Az étellel igazság szerint nem volt gond, a magyarokhoz hasonlóan főznek, nem volt probléma ezzel, talán egy kicsit változatosabb étrend kell majd. Összességében pozitív, nyilván látszik, hogy még nagyon nem állnak úgy még a szervezéssel, hogy lehessen azt látni Rión belül, hogy itt egy év múlva olimpiát fognak rendezni, de ez számomra nem meglepő, hiszen három olimpián voltam eddig, és az azt megelőző időszakokban is láttam, hogy még nincs minden tökéletesen kész” – mondta el portálunknak hazaérkezését követően Vajda Attila.

 

A várossal is ismerkedtek

Az előolimpia alatt a versenyzőknek volt egy kis idejük arra is, hogy ne csak a vízen próbálják meg felfedezni Riót: Vajda Attila például a híres Maracana-stadionban tekintette meg a Fluminense-Flamengo brazil bajnoki rangadót. „Bőven volt arra időnk, hogy szervezett keretek között a magyar csapat eljusson néhány helyre. Az edzések után, amennyire lehetett, a helyi nevezetességeket meglátogattuk. Egy nagyon szép helyen fekvő városban rendezik majd az olimpiát. Élmény volt minden egyes hely, ahova elmentem, az, hogy eljutottam egy futball meccsre, az főleg, bár ehhez szerencse is kellett, hogy pont akkor játszanak ott bajnokit. 56 ezer ember volt a stadionba, így átélhettük egy picit azokat a hangokat, amik Magyarországon egy bajnokin nem feltétlenül hallunk. Ráadásul egy izgalmas meccs is volt, 3-1 lett úgy, hogy az első két gól a hetedik és a tizenkilencedik percben esett, még csak azt sem lehet mondani, hogy egy unalmas meccset fogtunk volna ki. Egyszer véletlen bekeveredtünk a favellákba, ott volt egy kisebb halálfélelmünk, de onnan is épségben ki tudtunk jönni. Riót több szempontból sikerült megnéznünk, nagyon szép helyen van” – mesélte a riói élményeket Vajda Attila.

Az olimpiai bajnok kenusnak nincs sok ideje a pihenésre, ugyanis a németországi, hamburgi vízi fesztiválra kapott meghívást, ahol nem a szokványos módon fogja teljesíteni a távot. „Számomra egy teljesen vakfolt, Szegedről Kárász Annával fogunk kiutazni arra a versenyre, kaptunk mind a ketten egy-egy meghívót. 1000 méter és 200 méteren indulok, az apropója ezeknek a versenyeknek, hogy inkább látvány-jelleggel rendezik, nem pedig sprint specifikusan, mint egy gyorsasági kajak-kenu vb. A 200 méterek úgy zajlanak, hogy egymás ellen vannak az indulók, két hajó áll egymás mellé, ugyanúgy van 1000 méter is, de ezt nyolcasban kell végrehajtani ötszáz méteres pályán, ahol egymással ellentétes irányba halad a két versenyző, középen van a célvonal, aki hamarabb a nyolcas közepére ér, az nyer” – mondta el idei utolsó versenyével kapcsolatban a szegedi kenus.

Vajda Attila kérdésünkre válaszolva elmondta: még most sincs jó formában, és úgy érzi, nem is lehetnék, hiszen nem készült külön ezekre a versenyekre. „Időm sem nagyon volt, hiszen Milánóból nem utaztam haza a csapattal, hanem Moszkvába repültem, oda kaptam egy meghívót, ami jól sikerült. Onnan azonnal a magyar bajnokságra érkeztem, ahol 500 méteren győztem, 1000 egyesben nem is indultam, csak csapathajókban versenyeztünk. Ahogy hazaértünk a magyar bajnokságból, egy napot töltöttem itthon, majd mentem tovább Rióba, hamarosan pedig megyek Németországba, de hál’istennek ez csak egy rövid túra lesz. Azokkal a tapasztalatokkal, amiket Rióban szereztünk és a milánói világbajnokságon átéltünk, ezeket össze kell gyúrni, és a következő 10 hónapban úgy kell felépíteni, hogy a lehető legjobbak legyünk kint” – összegzett Vajda Attila.

A németországi verseny lesz az idei utolsó versenye lesz Vajda Attilának, utána pedig októberben már kezdődik az alapozás, aminek még nincs pontos terve, de a kenus az edzőkkel egyeztetve fogja összeállítani a programját, amit a kajak-kenu szövetséggel is át kell beszélnie, hogy miként készülnek majd az olimpiai felkészülést. Az biztos, hogy ősszel és tavasszal is edzőtáborba vonul az olimpiai bajnok kenus, aki immáron riói tapasztalatokkal a háta mögött készülhet a jövő évi ötkarikás játékokra.

Vajgely Pál, szegedma.hu

Borítókép: Fotó: Szuda Sándor, szegedma.hu