A szőregi Pálfi József 48 éve borotvál, stuccol, igazít

A hippikorszakban rengeteg munkát adtak a borbélyoknak a szakállukat, bajuszukat fazonra igazíttató férfiak. Manapság viszont már egyre kevesebben nyíratják arcszőrzetüket a mesterekkel. A 86 éves szőregi Pálfi József még ma is borotvál, ami az AIDS megjelenése óta ritkaság.

Hetvenhárom esztendővel ezelőtt szegődött fodrászinasnak Pálfi József, aki egy kis szőregi utcában 48 éve fogadja a vendégeket. Hajat vág, borotvál, szakállt fazoníroz, bajuszt igazít. Manapság az utóbbi szolgáltatást egyre kevesebben veszik igénybe.

– A rendszerváltás óta igen kevés munkájuk akad a borbélyoknak, akkor ugyanis rengeteg modern borotva került az üzletekbe, s a férfiak inkább otthon szabadulnak meg az arcszőrzettől – meséli Józsi bácsi, akinek majd fél évszázada működő üzletében kézi hajnyírók, nyitható borotvák sorakoznak az asztalon. Józsi bácsi az elmúlt négy évtizedben számtalan fazont vágott, igazított. Még ma is szappannal pamacsolja be a delikvens arcát, s régi, gyöngyház markolatú borotvájával szántja végig óvatosan az arcbőrt. Mutatja: a szerkezetben a penge cserélhető, ő a legjobb márkát használja. Mivel az idős fodrász már a 86. évét tapossa, keveset dolgozik. Főként idősebbek járnak hozzá. Százéves bútorokkal berendezett üzletében szegedi vendégek is megfordulnak, hiszen Józsi bácsi rutinjában sokan bíznak.

Már persze akiknek van bajuszuk vagy szakálluk. Mindkettővel büszkélkedhet újra Szeri István. A Tisza Volán Rt. vezérigazgatója hosszú évek után egyszer már megvált mindkettőtől. Ennek oka pedig az volt, hogy szakállában több volt az ősz szál, mint a hajában. Felesége javasolta, szabaduljon meg tőle, sokkal fiatalosabban fog kinézni. Szeri István két éven át borotválkozott, de nem tudta megszokni csupasz arcát… – A komolyabb fazonírozást a fodrászomra bízom, az apróbb kiigazításokat én csinálom. Hol levágom, hol növesztem, de azt szoktam mondani, hogy a férfi bajusz nélkül úgy néz ki, mint a nő bajusszal.

A Vasúttörténeti Alapítvány kuratóriumának titkára, Nagy József is rendszeresen pödri a bajuszát. Kackiás! – mondják rá sokan. – Tizenharmadik éve van bajuszom, egyrészt, hogy megmeneküljek a mindennapos borotválkozástól, másrészt mindig is magyaros kinézetűnek akartam tudni magam. Rájöttem, a bajusz elősegíti ezt.

Nagy József maga ápolja a bajuszát, igaz, bajuszkötőt nem használ éjszakánként. Viszont jeles alkalmakkor a párja odapödörít egy kis hajzselét a bajszára, aminek ettől szép tartása lesz.

Nyemcsok Éva
Délmagyarország Online, 2006. augusztus 28.