Szombat este tartották az immár tizedik alkalommal megrendezett szőregi rózsaünnep leglátványosabb eseményét, a karneváli felvonulást, melyre sok ezren voltak kíváncsiak.

Az ünnepi menet élén mazsorettek haladtak, őket a fesztiválra érkezett külföldi tánccsoportok követték, majd virágokkal díszített kerékpárjaikkal a helyi óvodások és általános iskolások vonultak föl. A menet gerincét a több tucat lovasfogat, hintó, homokfutó és teherautó jelentette, melyek mindegyikét rózsák százai díszítették.

A felvonulók között voltak a rózsakertészek képviselői, a környező – szintén a rózsatermesztésről híres – települések vezetői, s külön hintóval utaztak a rózsakirálynő-jelöltek. Közülük választják ki szombaton késő este azt a környékbeli lányt, aki a következő esztendőben hírét viszi a gyönyörű, s már évek óta hungarikumnak számító szőregi rózsának.

A felvonulók sok ezer szál rózsát osztottak szét a nézőknek, s talán még több virág szirmát szórták szét a csaknem egyórás látványosság alatt. A Szegedhez tartozó településrész központjának és a felvonuláson résztvevő fogatoknak a feldíszítéséhez idén hatszázezer rózsaszálat használtak föl, melyet a környék rózsakertészei ajánlottak föl a fesztiválra.

A háromnapos rózsaünnep a Tisza-Maros szög településeinek közös nagy rendezvénye. A két folyó közötti öntéstalaj kimondottan kedvező a rózsakertészkedéshez, ezért a magyarországi termesztés 90 százaléka ebből a térségből származik.

A már külföldről is számos érdeklődött vonzó rendezvényhez kapcsolódóan számos kiállítást szerveztek: rózsák láthatók vázában, cserépben, festményeken, az érdeklődők előtt feltárulnak a virágok titkai, néhány napig pedig rózsamúzeum nyílt a szerb iskolában, ahol a virágkertészet helyi történetével és hagyományaival ismerkedhetnek meg a vendégek.

MTI/hirextra.hu, 2008. június 21.
Kapcsolódó anyagok

X. Szőregi Rózsaünnep