Öt éve már nem a Szegedi Környezetgazdálkodás, hanem a Belügyminisztérium alá tartozó Katasztrófavédelem irtja a szúnyogokat. Jövő héten fel is száll a repülőjük – ígérik.

A sok eső és a Tisza áradása miatt néhány nap alatt megszaporodtak a szúnyogok Szegeden. A hatékony kémiai gyérítésre azonban várni kell a jövő hétig, mert a Katasztrófavédelem addigra időzítette a légi irtást.

Makrai László a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője a Szeged Televíziónak elmondta: az önkormányzati cég csak biológiai gyérítést és csípésszám-mérést végez.

A tetőzöttség több tízes óránkénti csípésszámot mutat a tápéi városrészben – mondta Makrai László. Hozzátette: Újszegeden és Petőfitelepen is egyre több a szúnyog.

Az elöntött területeken már nem tudnak biológiai irtást végezni, ezt a Környezetgazdálkodás jelezte a Katasztrófavédelemnek. Csongrád megyében a múlt héten 350 hektáron végeztek kémiai légi biológiai irtást.

A szakemberek azt kérik, hogy senki ne tartson vizet a kertjében, ügyeljen arra is, hogy sehol ne álljon meg víz a telkén, mert egy hordónyi víz több tízezer szúnyog kikelését is segítheti.

szeged.hu

Borítókép: Fotó: szoreg.hu