Sok százezer virággal díszítik fel a városrészt, koncertek, táncbemutatók és más színpadi műsorok, számos családi program várja a vendégeket egészen vasárnapig.

Avramov András szervező a programokat bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón a többi között elmondta, hogy a rózsaünnepet először 1999-ben, az Európában egyedülálló szőregi rózsatermesztés hagyományait őrző és továbbéltető kertészek előtt tisztelegve szervezték meg.

Az ünnep leglátványosabb eseménye minden évben a felvonulás, amit szombat délután fél hattól tartanak. Rózsákkal feldíszített lovasfogatok, hintók, mezőgazdasági gépek, autók, motorok és más járművek vonulnak fel. A hat kilométeres út során a több mint hatvan felvonulóból álló menet résztvevői sok ezer szál rózsát osztanak majd szét a nézők között, de a járművek és a városrész díszítéséhez is több tízezer szál virágot használnak fel.

A rózsaünnep másik hagyományos programjai a virágzó rózsaföldekre szervezett látogatások, az elmúlt hetek rendkívül esős időjárása miatt azonban idén Bata András faiskolája várja a vendégeket, ahol több százezer virágzó rózsatő látható.

Péntek délutántól vasárnapig Szőreg szinte minden pontján a rózsát ünneplik: lesz vágottrózsa-kiállítás, különféle tárlatok, virágkötészeti bemutató, virágvásár, gyerek- és családiprogramok, táncbemutatók várják a vendégeket, és első első alkalommal levendulaszüretet is szerveznek. Persze mindenféle koncertek is lesznek, amik közül kiemelkedik péntek este a Back 2 Blackből ismert Bebe élő fellépése, a szombat este csúcspontja pedig minden bizonnyal a Rózsaünnepi Dáridó lesz a magyar mulatós zene koronázatlan királyával, Galambos Lagzi Lajcsival, aki műsorában vendégül látja Komonyi Zsuzsit, Soltész Rezsőt, és a Kossuth-díjas Bangó Margitot is.

Vasárnap délelőtt családi futónapot rendeznek, ahol az indulók a virágzó rózsák között tehetik meg a verseny távjait.

A háromnapos programdömbingbe Szőreg szinte minden fontosabb intézménye bekapcsolódik: a már felsoroltakon kívül kiállítások és bemutatók lesznek Tömörkény István Művelődési Házban, a Kossuth Lajos Általános Iskolában, a szőregi könyvtárban, és a templomban is. A szőregi sportpályán szombaton kispályás focikupát tartanak, a Sípos Vadásztanyán pedig szintén szombaton Rózsaparty néven családi nap lesz Bodrogi Gyulával, kick-box-meccsekkel, retrobulival, néptáncműsorral, céllövöldével, vadételekkel.

A rózsaünnep nemcsak Szőreg, hanem a Tisza-Maros-szög településeinek közös nagy rendezvénye. A két folyó közötti öntéstalaj ugyanis kimondottan kedvező a rózsakertészkedéshez, ezért a Magyarországon évente előállított 4,5-5 millió rózsatő 90-92 százaléka ebből a térségből származik, a szőregi rózsatő pedig elismert hungarikum. Szőregen és környékén ötven üzemben, mintegy 170 hektáron termesztenek rózsát, és ez a munka sokaknak jelent megélhetést.

Fráter György, a Magyar Rózsatermesztők Egyesületének elnöke elmondta, az elmúlt 60-70 évben a fajtaválaszték kevéssé változott. Az utóbbi években azonban új irányt vett a nemesítés, a sok betegséggel küzdő régi fajták helyett a gombafertőzéseknek ellenálló változatok kezdenek terjedni. Ezek a permetezést nem igénylő fajták különösen parkokban, közterületen lehetnek népszerűek.

szeged.hu

Borítókép: Fotó: szeged.hu