Törvényjavaslatot nyújtott be kormány pénteken, amely vázát adja annak a szabályozási rendszernek, amelyen keresztül megvalósul a magyar nemzeti értékek és a hungarikumok körének a meghatározása, azok felkutatása, dokumentálása, népszerűsítése, a jelenlegi és a jövő nemzedékkel történő megismertetése és ápolása.

A törvényjavaslat indoklása szerint a nemzeti értékek azonosítása, rendszerezése és védelme egy többszörösen összetett, vertikálisan felfutó rendszerben, az úgynevezett Magyar Nemzeti Értékek Piramisában történik. Ahhoz, hogy a hungarikum szónak valóban megkülönböztető szerepe legyen, és hogy a fogalom, ne üresedjen ki, szükséges egy tágabb kör meghatározása, ezen a szinten tehát nemzeti értékekről van szó, amelyek közöl a Hungarikum Bizottság (HB) választja ki a hungarikumokat.

A HB a megküldött listákat a Magyar Értéktárban összesíti és rendszerezi. Külön jogszabály alapján választja ki a Magyar Értéktárból azokat az értékeket, amelyeket hungarikummá minősít, és ennek megfelelően ezek a hungarikumok gyüjteményébe kerülnek.

A szabályozás fontos része a hungarikum tanúsító védjegy hátterének megteremtése. A hungarikumnak minősülő termékek előállítása kis- és középvállatok beindítását segíti elő, így hosszú távon javítja a vállalkozások életképességét – áll a törvényjavaslat indoklásában. A cél az, hogy minél több vállalkozás viselje a hungarikum tanúsító védjegyet.

MTI / index.hu