Bevezetik Szegeden is a bölcsődei gondozási díjat. Áprilistól 8900 helyett 11 ezer 100 forintot kell fizetni havonta, de lehet kedvezményt kérni.

Áprilistól Szegeden is bevezetik a bölcsődékben a gondozási díjat – a közgyűlés döntése alapján. Tavaly a 15 önkormányzati intézménybe járó 982 gyerek után naponta bruttó 420 forint térítési díjat kellett fizetni. Ennyibe került az élelmezés nyersanyaga, és annak 10 százalékát számolták fel rezsiköltség címen. Januártól – a gyermekvédelmi törvény szerint – a rezsit már nem lehet kifizettetni, csak a nyersanyag árát és a gondozási díjat lehet elkérni. Ezért januártól Szegeden csökkentették a bölcsődei térítési díjat 405 forintra.

Áprilistól 405 forint marad az étkeztetés, amit csak azokra a napokra kell kifizetni, amikor a gyermek benn volt az intézményben; emellett 100 forint gondozási díjat is szednek a bölcsődék minden egyes munkanapra. Novkov Veszelinka, a polgármesteri hivatal szociális irodájának vezetője elmondta: az önköltség alapján naponta maximum 1500 forint lehetne a gondozási díj. Más hazai nagyvárosokat is megkérdeztek, ott 100–150 forintos gondozási díjat vezettek be, így maradtak Szegeden a 100 forintnál. A közgyűlés azt is megszavazta, hogy jövőre napi 150, 2014-ben pedig napi 200 forintnak kell lennie a gondozási díjnak. Az önkormányzatnak naponta 1510 forintjába került egy gyermek gondozása. A bölcsődék működtetésére egy évben összesen 889 millió forintot fordítanak, egy gyerek ellátására 905 ezret költenek. Ebből – az állami normatíván és a térítési díjon túl – közel 40 százalékot a városnak kell állnia. Eddig nem vizsgálták, mennyi a család egy főre eső jövedelme, hanem egységesen fizették a szülők a díjakat.

Áprilistól Szegeden havi 8900 helyett 11 ezer 100 forintot tesz ki együtt az étkezés és a gondozási díj. A főszabály, hogy az egy főre jutó kereset negyedét nem haladhatja meg a térítési díj, vagyis a rászorulók ennél kedvezményesebben kaphatják az ellátást. Továbbra sem kell semmit fizetniük azoknak, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek. Változatlanul az étkeztetési díj felét kérik azoktól, akik három vagy több gyermeket nevelnek, gyermekük tartósan beteg vagy fogyatékos – nekik a gondozásért nem kell fizetniük. Tavaly 85 gyermek kapott 100, 162 pedig 50 százalékos kedvezményt. Aki nem akar jövedelemigazolást beadni, nyilatkozhat arról, hogy vállalja a mindenkori 100 százalékos étkeztetési és gondozási díjat.

Félhavi pelenka ára

A szegedi közgyűlési döntés óta nem volt még szülői értekezlet a bölcsődékben, a családok az előzetes tájékoztatásból értesültek a gondozási díjról. A Cső utcai intézményben a hároméves Ézsiás Kerstin édesanyja, Németh Katrin azt mondta: nem azért keresnek, hogy minden pénzüket idehordják. Az étkeztetés ugyan havonta 8–10 ezer, de legalább 2000-ért hozzák a vécépapírt, szalvétát, zsebkendőt, gyümölcsöt. Szabóné Kertész Bernadettnek az jutott eszébe: félhavi pelenka árával kerül többe az ellátás. Két gyerek mellett minden fillér számít, de a bölcsődét nem hagyják ott emiatt.

Dombai Tünde, delmagyar.hu