Jól halad a kivitelezés, így hamarabb birtokba vehetik ismét a közlekedők a Belvárosi hidat, az őszi iskolakezdés előtt befejezik a munkálatokat – tájékoztatott Makrai László. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, a rakparti lépcsők rekonstrukciója is elkészült.

A Tiszán átívelő Belvárosi hidat közel két évtized után renoválják, erre a célra az önkormányzat idén 50 millió forintot különített el. A munkálatok már tavasszal megkezdődtek, ám az útburkolat rekonstrukciója miatti félpályás útlezárás csak júniusban, a tanév vége óta van érvényben. „Ha minden jól alakul, és esős időszak sem hátráltatja a munkát, szemben a tervezett szeptember közepétől, több mint egy hónappal korábban, már most hétvégén vissza tudjuk adni a teljes pályát a gépjármű- és kerékpáros forgalomnak, vagyis a tervezetthez képest fele idő alatt végez a kivitelező a rekonstrukciós munkálatokkal” – tudatta Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Az, hogy hamarabb befejeződnek a munkálatok annak is köszönhető, hogy az időjárás kegyes volt, nem volt esős időszak, illetve a burkolat megbontásakor sem érte nagy meglepetés a kivitelezőt. Makrai emlékeztetett, nagy szükség volt a felújításra, hiszen az eredetileg 10 évre tervezett, jelenleg 19 éves pályaburkolat tönkrement a Belvárosi hídon a vasbeton pályalemez szigetelésével együtt, illetve a dilatációhoz sem nyúltak hozzá az elmúlt három évtizedben.

Érdemes tudni, hogy a Belvárosi híd teljes körű felújítása milliárdos nagyságrendű összegbe kerülne, a mostani rekonstrukció keretében a rendelkezésre álló 50 millióból kijavítják az aszfaltburkolatot, továbbá a pályalemez szigetelését a szükséges betonjavításokkal a dilatációk 3-3 méteres környezetében, ezzel megszüntetik a dilatációkon a vízátfolyásokat. Elvégzik a szegélykövek és kőpárkányok hézagainak pótlását, a kimozdult kövek helyreigazításával. Eltávolítják a Roosevelt-tér felőli támfalról a lerepedt kődarabokat, majd rögzítik a kimozdult szegélyköveket is. Javítják továbbá a pályalemez alsó felületein a betonhibákat, valamint a járda és az útszegély sóvédő bevonatát.

 

Elkészült a rakparti lépcsők új „ruhája” is

Ahogy beszámoltunk róla, tizennyolc millió forintból a Huszár Mátyás rakpart lépcsősora is megújul. A 2,21 milliárd forintos, uniós támogatással megvalósult partfalrekonstrukciós projekt ugyanis nem tartalmazta sem a Huszár Mátyás rakpart leaszfaltozását, sem pedig a lépcsősor megújítását. Egyenként eredeti helyükre kellett igazítaniuk a kivitelezőnek a kimozdult lépcsősor köveit, mely közé kötőanyagot visznek fel, valamint újrafugázzák és pótolják az elemeket. Ezen felül egy speciális, impregnáló festékréteget is kap a teljes felület, mely véd a nedvesség beszivárgásától. Sajnos a nagy forróság és az éjjeli mulatás üvegcserepei, a kordonok széttörése és a friss felületre való rálépés nagyon megnehezítették a munkát. Emiatt hétköznap éjjeltől hajnalig kellett dolgozni.

„A lépcsősorra a tervezettnél jóval több festékre van szükségünk, ezért Olaszországból után kellett rendelnünk, de tartani tudjuk a munkálatokra szánt 18 millió forintos költségvetési keretet” – közölte a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. igazgatója. Hozzátette, a társaság pozitív visszajelzéseket kapott a már elkészült szakaszról, a munkálatok minőségét és a kiválasztott festék színét, mely egyébként harmonizál a sétány díszburkolatával, illetve a mellvéd színével.

Varga Anna, szegedma.hu

Borítókép: Fotó: Kovács Ferenc / szegedma.hu