Idén kilencedik alkalommal borították rózsaszirmok és rózsák Szőreg két főutcáját, a Magyar és a Szerb utcát, hiszen ezen a hétvégén ünnepelte Szőreg híres virágját.

A speciálisan a szőregi „fekete” földet igénylő rózsafajták Hungaricumnak számítanak, így nem csoda, hogy nem csak itthon, hanem külhonban is igen keresettek a szerelem szimbólumának számító rózsafajták. A számos rózsafajta közül az egyik legnépszerűbb a több évi szigorú gondoskodást igénylő gyönyörű „magastörzsű” rózsa, melyet főleg Franciaországba exportálnak a termesztők. A számos dísznövény iskola jóvoltából idén is szert tehetett a népes publikum egy-egy szemet gyönyörködtető példányra.

A Szőregi Rózsaünnep kilenc éve alatt olyan hírnévre tett szert, hogy már nem csak hazánk számos messzi városából, hanem külföldről is érkeznek turistabuszok megtekinteni a fesztivált, nem volt ez másként az idei rendezvényen sem, melyre június utolsó hétvégéjén került sor. Az első napon elsősorban a szakmai programok voltak túlsúlyban de azért a „mulatozás” is elkezdődött. A készülődésben közel 300 ember segédkezett, akik 30.000 rózsaszállal díszítették Rózsák terét, az általános iskolát és a művelődési házat. További 100.000 szállal borították be a szombati felvonulásban részt vevő hintókat, szekereket, lovas kocsikat, teherautókat de még a drótszamarakat is. Természetesen az ilyenkor szokásos rózsaszirom és rózsaszál hintéshez is megtartottak további 170.000 ezret, így összesen 300.000 rózsa szolgáltatta a látnivalót. Még mielőtt valaki sajnálná ezeket a növényeket, a felhasznált rózsák zöme „vad” azaz a nemesítés során haszontalan, így ezeket nyugodt szívvel kaszálják és ajánlják fel a gazdák.

Az idei programok a szőregi Művelődési Ház, Rózsák tere, Általános Iskola, Szabadidőpark, valamint a Szerb templom környékén zajlottak. A IX. Szőregi Rózsaünnepet dr. Ujhelyi István országgyűlési képviselő nyitotta meg délelőtt 11-kor. Az ünnep védnökei dr. Botka László Szeged polgármestere és Iványi Aurél önkormányzati képviselő voltak. A szakmai programokat az ideiglenes rózsamúzeum megnyitója szakította félbe, melyet a szőregi általános iskola tornatermében rendeztek be. Itt a látogatók megismerkedhettek a rózsatermeléshez elengedhetetlen eszközökkel. A legnagyobb érdeklődésre számot tartó programok este 6 órakor kezdődtek, amikor kihirdették a Szőreg legkedvesebb szomszédasszonya cím idei nyertesét, valamint lezajlott a szőregi Rózsakirálynő-választás elődöntője is. Előbbi címet azon szőregi lakos viselheti büszkén egy éven át, akire Szőreg polgárai a legnagyobb számban adják le voksaikat. A Rózsakirálynő-választás nem csak szépségverseny, hiszen a jelölteknek számot kell adniuk rózsatermelői tudásukból is. Többek között egyes, a rózsatermesztéssel kapcsolatos szerszámokat kellett felismerniük a királynőjelölteknek.

A szombati napra várták a rendezők az igazi embertömeget. A rend szigorú őrei többször is figyelmeztettek a helyes parkolással kapcsolatban, sőt nem voltak restek egy turistabuszt sem odébb tessékelni az út széléről. Ezek az intézkedések egyrészről bosszantóak ugyanakkor érthetőek is, hiszen az úttest egész felületére szüksége van a menetnek.

A szombati napon is táncbemutatók tűzdelték a szakmai előadásokat, melyek között találhattunk tánciskolai bemutatót éppúgy, mint interaktív mesejátékot. A Szőregi Rózsaünnep minden kétséget kizárólag legnépszerűbb eseménye a Rózsaünnepi felvonulás, melyet fél hat órai kezdettel hirdettek meg a szervezők. A felvonulókat zömében dísznövény kertészetek kocsijai alkotják, azonban megbecsült szőregi lakosok is bekerülhetnek a menetbe, saját lovaskocsival vagy teherautóval, melyet gondosan feldíszítenek illetve beborítanak rózsakölteményekkel és szorgos szőregiek szórták a rózsaszirmot a lelkes tömeg közé.

A felvonulás a szerb templomtól indult végig a Szerb utcán, majd a népes csapat a Rózsa ABC előtt ráfordult a Magyar utcára. A díszes menet a Szőregi Szabadidő parknál fejezte be útját. A felvonulás után következett a szőregiek számára vitathatatlanul legizgalmasabb program, hiszen korona került a Rózsakirálynő, Naszradi Judit fejére. A szabadidőparkban ezután az egykori homokbánya területén a Szuperbuli csapata Galambos Lajos vezérletével szolgáltatta a mulatós zenét. Lajcsi olyan hazai csillagokat hozott magával, mint az egykori Baby Sisters tag Baby Gabi, Emilio, Rácz Gergő, Solymosi Tóni, vagy az aranytorkú Tóth Gabi, a Megasztár második szériájának egyik favoritja. A programot végül utcabál zárta, ahol a talpalávalót a FanKings Együttes szolgáltatta.

Vasárnapra is tartogatott meglepetéseket a Rózsafesztivál, melyek között népdalkör, mesehajó, tánciskolai, valamint önvédelmi bemutató színesítette a programot. Az idei Rózsaünnepet Boban Markovic Orkestar zárta a szabadidőparkban. Az idei is szebb, jobb, nagyobb volt, mint a tavalyi rendezvény. Reméljük ez a szép hagyomány továbbra is folytatódik.

webradio.hu, 2007. július 1.