2,4 fokkal volt magasabb a hőmérséklet Szegeden

Szeged – Tegnap a szegedi meteorológiai állomáson 37,4 fokos hőmérsékletet mértek, ez nem néhány tizeddel, hanem 2,4 fokkal nagyobb, mint a valaha ezen a napon Szegeden mért legmagasabb hőmérséklet. A folytatásban jön a lehűlés.

Mint az várható volt, megdőlt az augusztus 24-i napi melegrekord, a meteorológiai előrejelzés 35,2 foknál magasabb napi csúcshőmérsékletet jósolt. Az viszont Dénes László meteorológust is meglepte, hogy nem néhány tizeddel, hanem egészen pontosan 2,4 fokkal volt magasabb Szegeden, mint az eddigi 1993-ban mért napi csúcshőmérséklet. A 37,4 fok az országos rekordtól sem maradt el túlságosan – 1918-ban Túrkevén 38,2 fokot mértek. Érdekes az is, hogy míg itt a Dél-Alföldön szenvedtünk a kánikulától, Győr környékén csaknem tíz fokkal kevesebb volt.
A következő napokban már némi lehűlés jön, kis valószínűséggel záporok, zivatarok is lehetnek, így a mai, augusztus 25-i napi, szegedi 36,4 fokos melegrekord nincs veszélyben.

Ma elsősorban délen és keleten növekszik meg erősebben a felhőzet, és ott alakulhat ki elszórtan zápor, zivatar. Az északi, északnyugati szél időnként megélénkül, zivatarok környezetében erős, vagy viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet ma 30, 35 fok között alakul.

Délmagyarország Online, 2007. augusztus 25.