Kétféle javaslatot is kidolgozott a Tisza Volán Zrt. arra, hogy a 60-as és a 60Y-os busz ismét közvetlenül járhasson Szőregre a Mars térről hétvégén is. Szeptemberig azonban biztosan marad az átszállósdi.

A Tisza Volán Zrt.-nek már két javaslata is született arra, hogyan lehetne megoldani a szőregiek hónapok óta tartó problémáját. Megírtuk: április 10-e óta, amióta a 60-as és 60Y-os busz menetrendjét megváltoztatták, az itteniek szerint elfogadhatatlanul megnehezült a közlekedésük. A két busz szombat délután 1 órától egész hétvégén az újszegedi gyermekklinikáig közlekedik, ott trolira kell szállnia annak, aki tovább szeretne utazni. Ugyanígy van ez ünnepnapokon is. Ez elsősorban azért gond, mert sokan mennének piacra a Mars térre, vagy ügyeket intézni a városba.

Azóta 800-an írták alá két helyi lakos kérelmét, arra vonatkozóan, hogy álljon vissza a régi menetrend. A kérelmet Sebők Éva és fia, Nagy Gábor leadta a városházán, de azóta a menetrend változatlan.

– Legalább annyit szeretnénk elérni, hogy legyen ismét közvetlen járat, azzal sincs baj, ha ritkábban közlekedik, de ne kelljen átszállni – mondták el többször is lapunknak.

– Az anyag két szakmai egyeztetésen túl van, de érdemi döntés nem született, így az illetékes bizottság elé sem terjesztették be – tudtuk meg Szeri Istvántól, a Tisza Volán Zrt. elnök-vezérigazgatójától. – Az anyag egyelőre csak a Tisza Volán Zrt. szakembereinek véleményét, javaslatát tartalmazza, ezért csupán munkaanyagnak tekinthető – tette hozzá.

Ezek a vélemények erősen összecsengenek a szőregiek elképzeléseivel. Az első verzió szerint ugyanis visszaállna a régi menetrend, de járatritkítást alkalmazna a Tisza Volán. Azaz ismét a Mars tér–Szőreg, malom útvonalán közlekedne a 60-as és 60Y-os jelzésű busz, de a szabadnapok délutánján és munkaszüneti napokon a 40 perces követési idő 60 percre növekedne.

A második javaslat ennél jóval összetettebb. Eszerint szabad- és munkaszüneti napokon az Újszeged, Gyermekkórház érintésével jutna a két busz Szőregre, így viszont ritkulna az 5-ös troli járatszáma. Az 5-ös jelzésű trolibuszvonal járatai jelenleg 10 perces követési idővel közlekednek ezeken a napokon. Ez úgy módosulna, hogy a Mars tér–Újszeged, Gyermekkórház szakaszon közösen 20 perc követési időt biztosító két busz járatai kiváltanának minden második trolijáratot. A Vértó–Mars tér szakaszon pedig a szintén 20 perces követési időt biztosító 78-as és 78A jelzésű autóbuszok váltanák ki az 5-öst. Ha ezt a javaslatot fogadnák el, akkor a teljes, Körtöltés utca–Újszeged, Gyermekkórház szakaszon az 5-ös trolibuszok 20 percenként közlekednének, így a trolibuszok és autóbuszok együttesen 10 perc követési időt biztosítanák, néhány rövidebb szakasztól eltekintve.

– A szeptemberi közgyűlés előtt biztosan nem változnak ezek a járatok, akkor fogjuk a bizottság elé terjeszteni a javaslatokat. Addig folynak az egyeztetések a Tisza Volán Zrt.-vel és a Szegedi Közlekedési Társasággal is – mondta Kalmár Ferenc városüzemeltetési tanácsnok.

Megtudtuk: a legtöbb képviselő augusztus 20-a környékén jön vissza a szabadságáról, ekkortól tudnak érdemben foglalkozni az üggyel és a javaslatokkal.

Horváth Attila, delmagyar.hu