Tizenötödik alkalommal ünnepli Szőreg a virágok királynőjét, a rózsát. A június 21-én kezdődő virágkavalkádra az eddigieknél is színesebb programokkal készülnek.

A szőregieknek a vérében van a rózsatermesztés, nem pusztán megélhetésüket jelenti, hanem valódi szenvedéllyel nevelik a virágok királynőjét, immár 1894. óta, akkor telepítettek a területre először eladási céllal rózsatöveket. E különleges, színpompás és illatos világba pillanthatnak be mindazok, akik kilátogatnak a XV. Szőregi Rózsaünnepre június 21-e és 23-a között. A korábbinál is nagyobb kiállító területtel készülnek a szervezők, és idén nemzeti hangulatú virágfesztivált álmodtak meg. Rózsavölgyi Józseftől, a körzet fideszes önkormányzati képviselőjétől megtudtuk, korábban a szent koronát és a címert készítették el virágokból, idén pedig az országalmát csodálhatják meg a fesztiválra kilátogatók. A rózsaföldeket is meg lehet tekintetni, szombaton 9.30 és 16 óra között a Hősök teréről induló ingyenes buszjáratokkal viszik ki az érdeklődőket.

Már a Hídi vásáron is a rózsaünnepre hangoltak, ahol Széll Imre, a Szőregi Virág-dísznövény ÁFÉSZ elnöke elmondta, idén nem határozták meg a fesztivál színét, úgy gondolták, hogy olyan sokszínű rózsákkal büszkélkedhetnek Szőregen, hogy ezekből minél többet szeretnének bemutatni.

Első alkalommal a Kisboldogasszony szerb templom is kapcsolódik a programsorhoz, ott „Az ikon, ablak az örökkévalóságra” címmel nyílik tárlat. A háromnapos ünnepen a Tömörkény István Művelődési Házban a „Rózsák titka” című, valamint a Nap-Fény Senior Fotóklub és Pölös Zoltán kiállítására várják az érdeklődőket.

Az idei, XV. Szőregi Rózsaünnepen is lesz karneváli felvonulás szombaton 17.30-tól, illetve keresik Szőreg legbájosabb Csipkerózsa hercegnőjét és legdaliásabb Rózsahercegét, akik énekkel, verssel vagy bármilyen más produkcióval mutatkoznak be a nagyközönség előtt.

Immár hungaricum a szőregi rózsa, és a helybéliek valóban büszkék is e kincsükre. A virágköltemények mellett kulturális programokkal is várják a látogatókat a sportpályán és a Rózsák terén. […] A rózsaünnepen fellép többek között a Republic, a Budapest Bár, az Irigy Hónaljmirigy, Pál Dénes, a Kállay Sounders, a Mystery Gang, a United és lesz Fásy Mulató is. A műsorok sorát iskolák bemutatói, népdalkörök találkozója és utcabál is színesíti.

A XV. Szőregi Rózsaünnepről bővebben ITT olvashat, míg a rendezvény részletes programját ITT tekintheti meg.

Varga Anna, szegedma.hu