A végzős diákokat féltik leginkább a szülők a szőregi iskola most is folyó átalakítása miatt. Szerintük a lemaradást a felvételiig már nem fogják bepótolni.

Június 15-én kezdődött, október végén lesz kész a szőregi iskola felújítása. A szülők elveszették a türelmüket. Az intézményt fenntartó Szegedi Kistérség Többcélú Társulás ügyvezetője, Ratkai Imre szerint nincs rá okuk.

A több szülő nevében telefonáló apuka megértést kért, amiért nem engedi, hogy leírjuk a nevét. Azt mondta, ezt egyikük sem vállalja, mert nem akarják kellemetlen helyzetbe hozni a gyerekeiket. Ennek némileg ellentmond, hogy szerintük a tanárok is szenvednek az építkezéstől, tehát a probléma közös.

A beruházás miatt tanévkezdés óta az iskolának csak egy része használható, a felsősök ezért a kübekházi, egyébként üres iskolaépületben tanulnak. Az alsósok maradtak Szőregen. A tanévet „projekthéttel” kezdték, vagyis többek között erdei iskolában voltak. A máskor tavaszi programot hozták ezzel előre, ami Ratkai Imre szerint csak átütemezés, a végzős gyerekek szülei szerint viszony jelentős hátrány más iskolák végzőseivel szemben. Hiába hozzák be tavasszal a lemaradást, ha télen van a felvételi.

– Az év végéből kevésbé hiányzott volna az a néhány hét, mint most az új tanév elejéből. Előbb kellett volna kezdeni az építkezést – véli az édesapa. Azonban erre a szerződéskötések időpontja miatt sem jogi, sem anyagi lehetőség nem volt – reagált Ratkai.

A felújításnak egyébként a szülők is örülnek, nem vitatják, hogy nagy dolog a 248 millió forintos beruházás. Elvárták volna viszont a részletes tájékoztatást, állításuk szerint például az ünnepség előtti napon még azt sem tudták, lesz-e évnyitó. Szerintük adhattak volna pluszfeladatokat a diákoknak a tanárok, hogy legalább otthon készülhessenek.

Az alsósokkal kapcsolatban közölték: tapasztalataik szerint a tanítást zavarja, hogy „hol jobbról, hol balról fúrnak a tanterem mellett”. Nem jól haladnak a tananyaggal, és nehéz fegyelmet tartani – állítják.

Ratkai szerint az építkezés nem akadályozza a tanítást, ha csukva az ablak, nem zavaró a zaj. Biztosított: a gyerekek nem maradnak le, amit ebben a félévben venniük kell, azt fogják is.

– A minőségből nem engedhetünk. Két hét alatt nem lehet összedobni egy 248 milliós munkát – fogalmazott. Elmondta még, hogy már csak ma viszik Kübekházára a felsősöket, hétfőtől ők is a szőregi iskolában tanulnak.

Gonda Zsuzsanna, delmagyar.hu

Kapcsolódó anyagok

Nyáron csillagtetős az iskola