Néhány évvel ezelőtt, amikor Szeged és további tíz környékbeli község létrehozta az új jogszabályoknak megfelelően a többcélú önkormányzati társulást, úgy döntött, hogy elsőként a közoktatási rendszert integrálja – mondta el Botka László. Ez azt jelenti, hogy a városkörnyéki települések jelentős része már kistérségi szinten tartja fenn iskoláit már több éve.

A Szegedi Kistérségi Többcélú Társulás elnöke hozzátette, meggyőződésünk volt, hogy egy ilyen nagy, egységes intézményrendszernek megnő a szerepe. Képesek vagyunk fejlesztéseket, beruházásokat megvalósítani és képesek vagyunk emelt szintű informatikai és idegen nyelvi képzést nyújtani a diákoknak, amire egyébként- egy kis iskolában- korábban nem volt lehetőség. A fő hangsúlyt a nyelvoktatásra és az informatikai képzésre fektettük. A közös iskolába több mint három ezer diák jár és háromszáz pedagógus dolgozik. A közös munkának több előnye is van – mondta Botka László.

Elmondható, hogy az elmúlt években a kompetencia felmérések azt mutatták, hogy a gyerekek, a diákok tudásszintje jelentősen növekedett és több sikeres beruházást tudtunk végrehajtani. Ezek elsősorban iskolaépületek felújítására koncentráltak, most viszont egy nagyon jelentős eszközbeszerzésen vagyunk túl. Ez Európai Unió és a Magyar Állam 100%-os támogatásával, közel 108 millió forintból 235 számítógépet és több mint 50 interaktív táblát szereztünk be. Elmondhatom, hogy a legmodernebb technikai eszközökkel tudjuk segíteni azon iskoláknak a munkáját, amelyek egyrészről Szegedről kerültek be a kistérségi intézményrendszerbe, de legalább ennyire fontos, hogy deszki, sándorfalvi, szatymazi iskolákba is el tudjuk juttatni ezeket a berendezéseket.

A pedagógusok, akik használják majd ezeket a berendezéseket, örömmel vettek részt a továbbképzéseken. Elsajátították az interaktív táblák működésének módszerét, ismerik a számítógépeket és örömmel használják majd ezeket a tanórákon, tette hozzá Botka László.

Szeptember elsején tehát a deszki, a sándorfalvi, a szatymazi iskolákban és további négy szegedi intézményben – szőregi Kossuth Lajos Iskola, Eötvös József Egységes Gimnázium, Sólyom utcai Óvoda és Általános Iskola, Weöres Sándor Iskola – az új informatikai eszközök segítségével kezdődhet el az oktatás.

szeged.hu