Szegedről jelentették a legtöbb megbetegedését

Ötvennégyezer ingyenes influenza elleni vakcinát oszt szét hétfőn az ÁNTSZ szegedi intézete a megyei háziorvosok között. Az erre jogosultaknak a beoltásért sem kell fizetniük, a többieknek viszont az oltóanyag mellett ez is pénzbe kerül.

Megérkezett az ÁNTSZ szegedi intézetébe az az 54 ezer kombinált influenza elleni védőoltás, amit a veszélyeztetettek közé tartozó Csongrád megyeiek ingyen kaphatnak meg háziorvosuktól. Ingyen juthatnak védőoltáshoz például a hatvan év felettiek, a hatvan év alatti krónikus betegek, a baromfitelepek és -feldolgozók munkatársai, az egészségügyi intézmények illetve szociális otthonok dolgozói. Idén ezenkívül 3500 adag gyermekeknek adható védőoltást is szétosztanak a régiós gyermek-háziorvosok között. Ez a fél és három év közötti krónikus betegségben vagy fejlődési rendellenességben szenvedő gyerekeknek ingyenes.

Mint Tombácz Zsuzsanna, régiós járványügyi osztályvezető elmondta: az ingyenes vakcinák zömét hétfőn kapják meg a megyei háziorvosok, így keddtől már kérhetők a rendelőkben. A védettség két héttel az oltás után alakul ki, és egy szezonra – azaz jövő év júniusáig – szól. A megyei figyelőszolgálat adatai szerint a múlt héten 13 influenzaszerű megbetegedés történt – ebből 9-et Szegedről, 2-2-t pedig Szentesről és Vásárhelyről jelentettek.

Akiknek ingyen jár a vakcina, azoknak a beoltásért sem kell fizetnie – tájékoztatta lapunkat az Egészségügyi Minisztérium. Közleményük szerint azonban az influenza elleni védőoltás nem minősül kötelezőnek, ezért akinek nem jár ingyen, annak a beadásért is díjat kell fizetnie. A rendelet szerint viszont ezért nem fizethet többet a páciens az oltóanyag térítési díjánál. A legdrágább vakcina a patikákban 1041 forint – ez tehát a beadási díj maximuma is.

Tombácz Róbert
Délmagyarország Online, 2007. október 27.