Eltűnnek Szegedről a lomizók és az alkalmilag kialakuló szemétdombok az új lomtalanítási rendszerben – ígéri a hulladékszállítási cég vezetője. Eddig évi kétszer tartottak városrészenként lomtalanítást, ezután csak egyszer vehető igénybe ingyen a szolgáltatás, viszont akkor jönnek, amikor kérik az ingatlanhasználók és a közös képviselők.

– Eddig húszan érdeklődtek nálunk az új típusú lomtalanítás menetéről, néhányukkal már időpontot is egyeztettünk, de folyamatosan érkeznek a lakossági megkeresések – mondta el Koltainé Farkas Gabriella, a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nkft. igazgatója, akit a március 15-étől induló házhoz menő lomtalanításról kérdeztünk.

Még tavaly döntöttek róla, hogy az eddigi szegedi lomtalanítási rendszer helyett újat vezetnek be. Eddig városrészenként általában évi kétszer tartottak lomtalanítást, amikor az ott élők a közterültekre pakolták ki a feleslegessé vált holmijaikat. Ez egyrészt vonzotta a lomizókat és guberálókat, akik gyakran széttúrták a kupacokat, átmenetileg szemétteleppé változtatva a környéket, másrészt olyanok is így igyekeztek megszabadulni lomjaiktól, akik nem fizettek hulladékszállítási díjat. Az új rendszertől az önkormányzati cég ezeknek a problémáknak a megszűnését reméli. – Csak olyanok kérhetik a házhoz menő ingyenes lomtalanítást, akik szerződésben állnak velünk, és nincs díjhátralékuk. Tavaly összesen majdnem 1200 tonnányi lomot szállítottunk el közterületekről a lomtalanítások idején. Úgy gondoljuk, az új rendszernek köszönhetően ennek a mennyisége csökkenni fog – magyarázta a cégvezető.

A házhoz menő lomtalanítást évente egyszer lehet térítésmentesen igénybe venniük a szegedi ingatlanhasználóknak március 15. és november 15. között. Az igényeket telefonon (a 06-80/180-480-as zöldszámon), e-mailben vagy az ügyfélszolgálaton személyesen is be lehet jelenteni, és a gyűjtőjáratok indításától függően – kommunális hulladékszállítási napokon –, egyeztetés alapján 1-2 hét múlva lehet várni a kuka méretét meghaladó lomok elszállítását. Azt is be kell jelenteni, milyen típusú, mennyi és mekkora méretű lomról van szó, ugyanis például a kimustrált szekrényeket, kanapékat csak speciális teherautóval tudják elszállítani. A lomokat kizárólag bezsákolva, kötegelve veszik át – kivéve persze a nagy méretű bútorokat.

Az egyeztetett időpontban az ingatlanhasználónak – vagy az ő képviselőjének – a helyszínen kell tartózkodnia, mivel alá kell írni a lomok átadásáról szóló iratot. Társasházaknál a lomok elszállítását a közös képviselőnek kell kérnie, a lomtalanítás időpontjáról pedig az ingatlanhasználóknak közösen kell dönteniük. Aki lemarad az évi egyszeri ingyenes lomtalanításról, az is kérheti a szolgáltatást – de azért már fizetnie kell.

T.R., delmagyar.hu

Borítókép: Illusztráció. Fotó: Kuklis István, delmagyar.hu