Három új helyszínnel bővül idén a szegedi adventi forgatag, soha nem volt még ilyen színes a kínálat, mint idén. Az ünnepi fények péntek délután felgyulladnak, jövő hét kedden pedig a belváros szívében mi is elindítjuk 24 napig tartó jótékonysági akciónkat, melyre idén rengeteg országosan ismert és kedvelt hírességet sikerült elhívnunk.

A megszokottak mellett idén három új helyszínt vonnak be idén az adventi forgatagba Szegeden. A ma kezdődő ünnepségsorozatról szóló sajtótájékoztatón Mocselini Rudolf, az Ördögszekér vezetője elmondta: az Aradi vértanúk terén – mely decemberben az édességek terévé változik – épül fel idén a gyerekek által kedvelt bálalabirintus, az eddigiekhez képest négyszer akkora méretben. Több mint kétezer kockát használnak fel hozzá, az útvesztő hossza eléri majd a 400 métert. A Szent-Györgyi Albert téren háztáji piac kap helyet, december 5-én és 6-án pedig a Szent István tér is szerepet kap az ünnepi programok között, ott várja ugyanis a gyerekeket a Mikulás gyerekprogramokkal, kézműves kiállítókkal.

Több év kihagyás után visszatér a hagyományos Dóm téri vásár is bálaszínházzal, óriás adventi koszorúval és kézművesekkel. Felszabadul tehát a Dugonics tér, mely ezáltal új funkciót kap. Németh István, a Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, árusok idén ezen a helyszínen nem lesznek, a pihenés tere válik belőle. Az egyetemi épület homlokzata díszkivilágítást kap, a Csodaszarvas pedig egy társat: Rudolfot. Szintén újítás lesz a Széchenyi téri karácsonyi vásár Takaréktár utca felőli oldalán az angyalkert és az angyalvár, ahol kézműves foglalkozásokat tartanak és elhelyezik Szeged óriás mesekönyvét, melyből rendszeresen mesélnek is majd.

A Klauzál teret december elsejétől pedig mi foglaljuk el: kedden indul nagyszabású jótékonysági akciónk, a Délmagyarország-Rotary Advent, mely országosan is egyedülálló kezdeményezés. A Szent-Györgyi Albert, a Szeged Tisza és a Szeged Dóm Rotary klubok összefogásával 24 szegedi család kap karácsony előtt támogatást, lapunk alapítványa, a Lapcom Média Alapítvány pedig további 24 családot támogat a megye egész területéről. Naponta két család veheti tehát majd át ajándékát a város karácsonyfájával szemben felállított színpadon, mindannyian legalább százezer forint értékben. Ezt egészíti ki a Rotary Club Szeged Dóm adománya: ők a családok gyerekeinek állítanak össze egy-egy ajándékcsomagot.

Kóti Zoltán, a Délmagyarország főszerkesztő-kiadóigazgatója elmondta, lapunkban minden nap bemutatjuk az általunk megajándékozásra kerülő családot, hogy olvasóink lássák, kinek gyűjtjük a jóakarat-forintokat. Tavaly több mint 4 millió forintot fizettek be alapítványunk számlaszámára olvasóink, melyet az utolsó fillérig a részorulók támogatására költöttünk. – A magánszemélyek adományai mellett várjuk cégek, szervezetek felajánlásait is – tette hozzá.

Évek óta hagyomány, hogy ismert személyeket hívunk meg vendégnek az adományozó ünnepségekre – ez idén sem lesz másként. Jótékony akciónk mellé állt többek között Horgas Eszter fuvolaművész, a Hungary’s Got Talent zsűritagja, Bárdos András televíziós műsorvezető, Kiss Ramóna, a Barátok Közt sztárja, Hujber Ferenc, Hegyi Barbara, Gregor Bernadett és Bánfalvy Ágnes színművészek, Nádas György humorista és olyan megyei kötődésű sportolók, mint Vajda Attila olimpiai bajnok kenus vagy Kiss Csaba Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes vízilabdázó. A teljes névsor megtekinthető a Délmagyarország-Rotary Advent Facebook-oldalán.

Lapunk idén is működteti majd a téren a Délmagyarország szeretetkuckót, ahová egész decemberben várunk játék-és gyerekkönyv adományokat. Az összegyűlt ajándékokat idén a Szegedi Óvodák Igazgatóságának adjuk át, így remélhetőleg számos városi óvoda eszközparkját gazdagíthatjuk majd velük. A rotarysták pedig idén a Waltner Károly Otthonnak gyűjtenek adományokat, melyért cserébe forralt bort és teát adnak. Ismét lesz zoknicsereprogram is: a használt lábbelikért cserébe zoknikupont adunk majd.

delmagyar.hu

Borítókép: Lapcom Alapítvány és a Rotary club adventi támogatottjainak rendezvényérõl tartottak sajtótájékoztatót a Novotel hotelben. Fotó: Karnok Csaba, delmagyar.hu