A Hungarikum Fesztivál ezen a nyáron, augusztus 6-9. között kerül megrendezésre Szegeden, a város több pontján.

Az első kiállítás bebizonyította, hogy hazánkban hagyománya van a minőségi kézművességnek, a finom ételeknek és italoknak. A magyar emberek szeretnek jót enni és inni, szívesen hallgatják az operett fülbemászó dallamait, a cigányzenét, a magyar nótát.

A tavalyi évben sok ezren kóstolták meg a szatmári lekvárt, a finom pálinkát, a szarvasgombás zsíros kenyeret makói hagymával, a kürcsi őskalácsot, koccintottak a magyar táj minőségi boraival, vagy a hagyományos fröccsel. Vittek vásárfiát a téren kiállított szegedi papucsból, a kádármester által készített tárgyakból, írtak a saját kezűleg készített merített papírra. Sétáltak a belvárosban, ebédeltek, megkóstolták az éttermek által kínált mangalicából, szürkemarhából készült finomságokat, nassoltak az igazi dobostortából, a házi húzott rétesből.

Ebben az évben is hasonló szándék vezérelte a szervezőket, hogy Szegedre csábítsuk a Hungarikumok, a minőségi magyar termékek készítőit, gyártóit és természetesen a közönséget. A kiállításra várják az előző év kiállítóit, akik sikeresen mutatkoztak be a fesztiválon. A rendezők Várják további új partnerek jelentkezését, ha szeretné bemutatni az általa készített, megtermelt, megálmodott terméket.

Ebben az évben a Széchenyi téri fesztivál kísérő rendezvénye lesz a Hungarikum Tér-Film-Zene Fesztivál is. A 25 m2-es kivetítőn minden nap szinte csak magyar vonatkozású filmek kerülnek vetítésre. Rácsodálkozhatunk Öveges professzor kísérleteire, a Magyar népmesék csodálatos történeteire, láthatjuk Bacsó Péter és Sándor Pál filmjeit, de lesz Made In Hungária és Puskás Ferenc életrajzi film is.

A hétvégén a térre várják a veterán járművek seregszemléjére azt a több mint száz veterán járművet, mely a térről rajtolva Romániába is elviszi a Hungarikum Fesztivál hírét, majd visszaérkezve vasárnap délelőtt tapintható közelségbe kerül a nézőkkel.

A Hungarikum Fesztiválról nem hiányozhatnak a „Szegedikumok” sem. A paprika, a szegedi papucs, a szőregi rózsa ismét megtalálható lesz Szeged szívében.

A téren kapnak majd bemutatkozási lehetőséget ebben az évben is a gasztronómia kiállítói (borászok, pálinkások, magyar alapanyagokból készült ételekkel vendéglátósok, kézművesek, népi iparművészek). A téren a vendéglátósoknál az Országos Szikvízkészítő Ipartestület jóvoltából a fröccs mellett szódavíz és szörp lesz kapható.

A színpad ad helyet a kulturális Hungarikumoknak: a Dankó Pista nevével fémjelzett cigányzenének, a magyar nótának, az operettnek, a néptáncnak és a népzene képviselőinek. Megszólalnak az ősi magyar hangszerek, a tekerőlant, a tárogató, a doromb is.

A belváros éttermeiben, cukrászdáiban a vendégeknek lehetősége lesz megkóstolni a szürkemarhából, mangalicából, libamájból, szarvasgombából készült ételeket és a tradicionális magyar édességeket. A Szegedi Vadasparkban a magyar állattenyésztést mutatják be. A Móra Ferenc Múzeumban „Történeti borvidékeink borcímkéken” című kiállítás, a Fekete Házban a „150 éves a szegedi fényképészet” címet viselő kiállításon Munkácsy és a lángoló Nemzeti Színház fotót is megnézhetik az érdeklődők.

A Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum, a Szent István téri víztorony szódavíz történeti bemutatója, a „Szegedikumok” tárgyiasult eszközeit mutatják be a fesztivál vendégei.

A Pick szalámi és a szegedi papucs mellett a Gundel Étterem Gundel palacsintázója, a Csabai Kolbászfesztivál, a Debreceni Virágkarnevál, az Újszentiváni Rétes Fesztivál is bemutatkozik a fesztiválon.

Fő vendég az Európa Kulturális Fővárosa PÉCS 2010 program, melynek kiemelt partnere Szeged városa.

szegedindex.hu, 2009. júlus 27.