Tájékoztató kampányt indít Szegeden az önkormányzat a környezetkímélő fűtési módszerekről – jelentette be sajtótájékoztatóján Mihálik Edvin, Zöld város programért felelős tanácsnok.

– Szegeden gyakori probléma a téli időszakban a levegő szennyezettsége. Ahogy a sajtó is beszámolt róla, szerdán meghaladta az egészségügyi határértéket Szeged levegőjében a szálló por koncentrációja – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Mihálik Edvin. A Zöld város programért felelős tanácsnok hangsúlyozta: a városvezetés kiemelt feladatnak tekinti a levegő minőségének javítását és a károsanyag-kibocsátás csökkentését.

– Jelenleg is zajlik az a nagyberuházás, aminek következtében a távhő rendszerünket geotermikus alapra helyezzük, ezzel felére csökkentjük a gázfelhasználást és a szén-dioxid-kibocsátást. Hosszútávú célunk, hogy a távhőrendszerünket teljesen alternatív alapra helyezzük. Emellett folytatjuk a városi tömegközlekedés fejlesztését annak érdekében, hogy növelhessük az utasforgalmat, és folytatjuk az elektromos járműpark bővítését is – mondta Mihálik Edvin.

A tanácsnok hangsúlyozta, jelentős terhelést okoz a szegedi levegő minőségének a nem megfelelő lakossági fűtési módok használata. A fűtési szezonban egyértelműen kimutatható a levegőminőség romlása, különösen azokon a területeken, ahol a lakosság gyakran nedves fát vagy lignitet, esetenként műanyag hulladékot, színes papírt, rongyot használ fűtésre.

Bejelentette, az önkormányzat készített egy tájékoztató anyagot, amely ismerteti a rossz fűtési módokat és azok egészségkárosító hatásait, illetve bemutatja a jó lakossági fűtési módokat is. Az újrahasznosított papírból készült tájékoztatót minden kertvárosi háztartásba eljuttatják a következő hetekben, összesen 40 ezer példányban.

– A levegő minőségének javításával, a geotermikus alapra helyezett távfűtéssel és a tömegközlekedés további fejlesztésével az önkormányzat célja, hogy Szeged legyen Magyarország legzöldebb és legegészségesebb városa – hangsúlyozta Mihálik Edvin, Zöld város programért felelős tanácsnok.

Nem anyagi okok miatt tüzel el műanyagot, rongyot, színes papírt a lakosság egyhatoda

A Levegő Munkacsoport reprezentatív kutatási adatai szerint a magyar lakosság egyharmada használ rossz lakossági fűtési módokat, olyan anyagokat (nedves fát vagy lignitet, műanyag hulladékot, színes papírt, rongyot) éget el, amelyek környezet- és egészség-károsító hatásúak. A felmérésből az is kiderült, hogy a rossz lakossági fűtési módot használók több mint fele, tehát a magyar lakosság egyhatoda ezt nem anyagi okok, hanem tájékozatlanság miatt teszi. Nem tudják, hogy ezen fűtési módok használatával súlyosan károsítják a saját és gyermekeik, szomszédjaik egészségét.

szeged.hu

Borítókép: Fotó: szeged.hu