A 166 évvel ezelőtt lezajlott szőregi csatára emlékeztek szerda délután két helyszínen is Szőregen. Sajnos méltatlanul kevesen voltak, akik időt szenteltek a megemlékezésre.

A szőregi csata során 1849. augusztus 5-én a Szegednél összpontosított magyar seregek a város térségében vereséget szenvedtek Dembiński lengyel tábornok vezérlete alatt a Julius Jacob von Haynau vezette cs. kir. csapatoktól. A vereség a viszonylag kis veszteségek ellenére is súlyos volt, mert a csapatok harcrendje és morálja is megbomlott a harc és az azt követő visszavonulás során.

A csatára néhány éve még nagyszabású rendezvényen emlékeztek meg, ahol korhű ruhába öltözve elevenítették fel az összecsapás néhány momentumát. Idén azonban csak egy rövid megemlékezés történt. Először a Kamaratöltésénél álló keresztnél Mátó Mátyás tárogató zenéjére vonultak fel a hagyományörző honvédek. A keresztnél a koszorút Berkesi Ottó önkormányzati képviselő és Kerek Attila, a város protokoll tanácsadója helyezte el. Ezt követően a résztvevők átvonultak a Hősök terén álló emlékműhöz, ahol a Himnusz eléneklése után Bolgár József tüzér-alezredes, a Szegedi 3. Honvéd Zászlóalj Hagyományörző Egyesület tagja emlékezett a csatára. Beszédében elmondta, hogy 1849. augusztus 5-én hasonlóan meleg idő volt, amikor a magyar és az osztrák csapatok szembenéztek egymással, majd megütköztek. Bolgár felelevenítette a csata momentumait, a fontosabb történéseit. Ezt követően Berkesi Ottó önkormányzati képviselő, és a helyi részönkormányzat két tagja Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna, Matovics Dávid helyezte el a megemlékezés virágait.

A megemlékezés a Szózat eléneklésével zárult. Az ünnepségen közreműködött a Szőregi Sárgarózsa Hagyományörző Népdalkör.

szeged.hu

szoreg.hu képtár