– Megbecsülés, tisztelet és szeretet illeti az időseket, akik felépítettek egy országot és egy várost – kezdte ünnepi köszöntőjét Szabó Sándor, országgyűlési képviselő Szőregen, a Tömörkény-művelődési házban. Szeged MSZP-s képviselője emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete 1991-ben nyilvánította október elsejét az Idősek Világnapjává. Szőregen évtizedes hagyomány, hogy ilyen időtájt köszöntik a nyugdíjasokat.

Büszkén jelentette ki a parlamenti képviselő, hogy Szegeden országos összehasonlításban páratlan a nyugdíjasok közössége, a helyi nyugdíjas egyesületek szerepe, jelentősége hatalmas. Az önkormányzat minden évben 22 millió forintos támogatással segíti működésüket, a programjaik megszervezését.

– Egy közösség olyanná válik, amilyenné formálják – szólt a közel ötven, ünnepségre egybegyűlt nyugdíjashoz Avramov András, helyi önkormányzati képviselő. – A helyi közösség formálásának alapjait az idősek rakták le, és a továbbiakban nem lehet más a cél, mint eddig: összetartó közösségé formálni az itt élőket.

Az ünnepségen jelenlévő nyugdíjasok elmondták, hogy a bejelentett nyugdíjemelés jelentősen elmaradt az infláció mértékétől, különösen az élelmiszer- és az energiaárak emelkedésének szintjétől, ezért aggodalommal tekintenek a közeljövő elé. Ugyanakkor azt is megfogalmazták az Idősek Világnapja kapcsán, hogy ünnepelni muszáj.

Az egybegyűltek ezt követően a Tömörkény István Művelődési Ház falánál megkoszorúzták Makó Mária emléktábláját. A művelődési ház három éve elhunyt legendás igazgatója 1994 és 2011 között irányította az intézményt, megálmodója volt a 2005-ben átadott új művelődési háznak, kitalálója a Szőregi Rózsaünnepnek – mondta el az emléktáblánál Szekeres Sándor Gábor, a művelődési ház jelenlegi igazgatója.

Makó Mária szakmai elfogadottságát mutatja, hogy egyaránt megkapta í népművelők két rangos kitüntetését, a Kölcsey Ferenc- és a Wlassics Gyula-díjat. Az emléktáblát elsőként Berkesi Ottó korábbi szőregi önkormányzati képviselő, Makó Mária özvegye, majd Szabó Sándor és Avramov András koszorúzta meg.

Az ünnepség további részében a helyi általános iskolások ünnepi műsorral kedveskedtek a nyugdíjasoknak.

Bod Péter, szeged.hu

Borítókép: Fotó: Iványi Aurél

szoreg.hu képtár