Idén jubilál az országszerte méltán híres Szőregi Rózsafesztivál. A kezdetben fél délutános falunap tíz év elteltével egy több tízezer látogatót vonzó idegenforgalmi látványossággá fejlődött.

Tíz esztendővel ezelőtt egy lelkes népművelő és egy helytörténész úgy gondolta, hogy ünnepnapot szentelnek azoknak a nemesítőknek, akik három éves szántóföldi kultúrában nevelik Magyarország és a Tisza – Maros szög méltán híres növényét: a szőregi rózsatövet. A Szőregi Rózsaünnep a kezdetben mindössze fél délutános falunapból, az eltelt 10 esztendő alatt, mára egy háromnapos, több tízezer látogatót vonzó idegenforgalmi látványossággá fejlődött, ahová az ország minden szegletéből érkeznek látogatók.

A rendkívül látványos és népszerű rózsafesztivál idén ünnepli tizedik évfordulóját, ebből az alkalomból még nagyobb és jobb rendezvényt álmodtak meg a szervezők. Az idei, X. Jubileumi Szőregi Rózsaünnep a Reneszánsz év programsorozat részeként, 2008. június 20-22 között kerül megrendezésre Szőregen, fővédnöke dr. Hiller István kulturális miniszter és dr. Botka László Szeged Megyei Jogú Város polgármestere lesz.

A Szőregiek méltán büszkék rózsafesztiváljuk és rózsaföldjeikre. Június 20-22-ig ismét virágba borul Szőreg és minden csak a virág királynőjéről a 2004 óta Hungaricum szőregi Rózsáról szól majd. A virágkötők ismét kitesznek magukért, hogy a népes kocsisort szebbnél-szebb virágkölteményekkel lássák el, a bámészkodók legnagyobb örömére. A szombati karneváli felvonuláson több százezer rózsaszálat használnak fel a járművek dekorálására, melynek értéke több millió forintra rúg. Szőreg két főutcájára ilyenkor rózsaszirom szőnyeg borul. A rózsákat senki ne sajnálja, hiszen a rózsaünnepen kizárólag a vadhajtásokat használják majd fel, a „nemest” ahogy a helyiek mondják még csak ezután szemzik. A legrátermettebb hölgy fejére idén is korona kerül. A sorban negyedik Rózsakirálynő, Naszradi Judit átadja helyét a 2008-as győztesnek. De szintén szavazással dől majd el, hogy kié Szőreg legszebb elő és belső kertje, valamint megválasztják a legkedvesebb szomszédasszonyt is.

Az érdeklődőknek a három nap alatt lehetősége nyílik betekinteni a rózsatermelők mindennapjaiba, megismerhetik a Szőreg környéki rózsaföldeket és a földeken folyó munkát is.

A szakmai közönség mellett minden érdeklődő, rózsaszerető látogató számára önfeledt kikapcsolódási lehetőséget kínál a rózsaünnepi forgatag számos kiállítással, látnivalókkal és kulturális programokkal. Három napon át nyolc helyszínen számos program várja az érdeklődőket. A szombati napon Lagzi Lajcsi és sztárvendégei, míg vasárnap az MTV szuperprodukciója, A Társulat tagjai szórakoztatják a publikumot. A Szőregi Rózsafesztivált mi mindenkinek szívből ajánljuk!

Az előkészületekben 200 önkéntes vesz részt, áldozatos munkájuk mindenképpen dicséretet érdemel.

webradio.hu, 2008. június 19.
Kapcsolódó anyagok

X. Szőregi Rózsaünnep