Idén már ötödik alkalommal támogatja a rászorulókat az önkormányzat tűzifával, amelyre pályázni lehetett. Ebben az évben 18,4 millió forintot fordít a város erre a célra, ebből közel 400 család kap fát.

Az elmúlt napokban folyamatosan szállítják ki a tűzifákat azoknak a családoknak, akik sikeresen pályáztak erre a támogatásra. Kedden 32 helyszínre, négy autóval hordták a fát. Az egyik helyszín Kiskundorozsmán, a Tábornok utcában volt, ahol Molnár Imre és mozgásképtelen édesanyjával. A férfi elmondta, ez a harmadik alkalom, amikor pályázott és végre nyert. 92 éves édesanyját gondozza, jelenleg fizetés nélküli szabadságon van és a 44 ezer forintos gondozási segélyből, valamint a nyugdíjból élnek. Így nagy segítség számokra a tűzifa.

Imre elmesélte, speciális módon fűt a fával, nem alulról gyújtja be, hanem felülről, így egy adag akár 5-6 óráig is adja a meleget. Általában októberben gyújt be először, így számítása szerint 2-3 hónapig elég a kapott fa.

Joób Márton, a Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottságának elnöke elmondta tavaly 17 millió forint állt rendelkezésre a tűzifatámogatásokra, az idén sikerült növelni a keretösszeget, így 18,4 millió forintra pályázhattak a rászorulók.

Kiemelte, ötödik éve van ez a támogatási forma és az elmúlt évek alatt az önkormányzat a kezdeti 9 millió forintról a duplájára emelte a keretösszeget.

Hangsúlyozta, sajnálatos módon a támogatottak száma a tavalyihoz képest érdemben nem emelkedett, mivel 20-30 százalékkal drágult a tűzifa ára, így idén 384 családot tud támogatni az önkormányzat. 89 családnak sajnos most nem jutott tűzifa, de a képviselő elmondta, próbálnak plusz forrásokat találni, hogy nekik is segítsenek.

Az önkormányzat pályázat útján szerezte be a fát, több céget is meghívtak, azonban csak két érvényes ajánlat érkezett. Volt, aki ekkora mennyiséget nem tudott vállalni és olyan cég is akadt, aki nem tudta megelőlegezni a tűzifa beszerzését. Végül a legjobb ajánlatot az OBI adta, a cég egy erdei köbméter fát, kiszállítással együtt 48 ezerért biztosítja az önkormányzatnak.

Joób Márton azt is elmondta, hogy a pályázati feltételek az évek során nem változtak, a rászorultság mellett az a feltétel, hogy a pályázó családból valaki részesüljön valamiféle szociális támogatásban.

szeged.hu

Borítókép: Fotó: szeged.hu