Az ünnep leglátványosabbnak ígérkező eseményét, a karneváli felvonulást június 30-án tartják

A rózsaünnepek történetében első alkalommal idén június 29-étől három napos programsorozat várja a rózsakultúra kedvelőit Szőregen; az immár kilencedik alkalommal megszervezett rózsaünnep leglátványosabbnak ígérkező eseményét, a karneváli felvonulást június 30-án, szombaton tartják.

A rózsaünnep a Tisza-Maros szög településeinek közös nagy rendezvénye. A két folyó közötti öntéstalaj kimondottan kedvező a rózsakertészkedéshez, ezért a magyarországi termesztés 90 százaléka ebből a térségből származik, a szőregi rózsatő pedig elismert hungarikum.

A fesztiválhoz kapcsolódóan számos kiállítást szerveznek: lesznek rózsák képekben, feltárulnak a virágok titkai, szerveznek a rózsához kapcsolódó meséket bemutató tárlatot, néhány napig pedig rózsamúzeum nyílik a Szegedhez tartozó településrészen.

Az érdeklődők a rendezvény mindhárom napja alatt a rózsaföldeken ismerkedhetnek meg az illatos és szúrós virág szántóföldi termesztésének körülményeivel. A kertbarátoknak pedig szakértők tartanak előadásokat a virág termesztéséről, ápolásáról, gondozásáról.

Pénteken este megválasztják Szőreg legkedvesebb szomszédasszonyát, szombaton pedig a településrész legszebb előkertjét, valamint a rózsakirálynőt, aki a következő évben hírét viszi a Tisza-Maros szög gyönyörű virágainak. A fesztivál résztvevőit számtalan koncert, táncbemutató várja a hétvégén, szombat estére Lagzi Lajcsi és sztárvendégei készülnek látványos műsorral.

Szőregen, csakúgy mint a közeli Deszken sokan szerb származásúak. Vasárnap az ő kultúrájukkal ismerkedhetnek meg a fesztivál vendégei, a zárókoncerten pedig Boban Markovic és zenekara szórakoztatja a nagyérdeműt.

MTI/hirado.hu, 2007. június 13.