Negyvennél is több felvonuló járművel, az Útközband Zenekar harmincéves jubileumi nagykoncertjével, rózsafutással, szedd magad akcióval és levendulaszürettel is készülnek az idén már huszonharmadik alkalommal megrendezett Szőregi Rózsaünnepre. Most másodszor adják át a Szőregért Érmet, amit az idén Tóthné Gera Ágnes pedagógus, a helyi Kossuth Lajos Általános Iskola egykori igazgatója vehet át.

A magyarországi rózsatőtermesztés központjában, Szőregen minden év júniusában háromnapos rendezvénysorozattal ünneplik a termesztők a virágok királynőjét. Idén június 23. és 25 között már huszonharmadik alkalommal rendeznek Rózsaünnepet.

A szőregi rendezvény programjairól csütörtökön a Tömörkény István Művelődési Házban tartottak sajtótájékoztatót, ahol Hegedűs Adika, a Szőregi Rózsahölgyek rendjének vezetője elsőként arról beszélt, hogy a három nap legnagyobb látványossága most is a rózsaünnepi felvonulás lesz, amire több mint negyven különféle járművet – futót, teherautót, traktort, lovaskocsit, fiákert, veteránautót és kerékpárt – díszítenek majd fel sok százezer szál rózsával.

– Az idei fesztivál szlogenje A művészetek és a rózsa!

Ennek jegyében a művelődési házban kiállítást rendeznek a Szőregi Alkotótáborban résztvevők munkáiból, de koncertet ad Vizsolyi Lívia fagottművész és zenekara, az Alexandriai Szent Katalin-templomban pedig szombaton délután tucatnyi menyasszonyi ruhát mutatnak be, művészen megkomponált menyasszonyi csokrokkal egyetemben.

Szekes Sándor, a Tömörkény István Művelődési Ház igazgatója elmondta, szombaton gyakorlatilag reggeltől estig tartó programkavalkáddal várják a szőregieket és városrész vendégeit.

A Monti parkban lesz néptáncbemutató, fellépnek a Royal Balettiskola növendékei, a Dél-alföldi Harmonikások és a Szedrinka Együttes, valamint Bokányi Bianka artista. Este hét órától itt köszöntik a Rózsaünnep résztvevőit és adják a városrész kitüntetéseit, többek között Szőregért Érmet és az Év Dísznövénykertésze díjat.

Szombaton este fél 8-tól számos meglepetés vendég kíséretében lép színpadra az Útközband, amelyik itt ünnepli harmincadik születésnapját.

Az ünnep hagyományosan visszatérő programja a virágzó rózsaföldekre szervezett látogatás, amihez szombaton az érdeklődők a Hősök teréről óránként induló, szervezett buszjáratokat vehetnek igénybe.

Avramov András, a városrész önkormányzati képviselője elmondta, az idén először megpróbálkoznak a Szedd magad a rózsát! akcióval, és megtartják a már jól bevált levendulaszüretet is.

– Vasárnap reggel nyolc órától ismét megrendezzük a hagyományos rózsafutást. Három távra – a 21 kilométeres félmaratonra, a 10 kilométeres Rózsaszál futásra és a két kilométeres Rózsasziromra – már lehet nevezni.

Huszár László, a Szeged-Szőreg SE vezetője hozzátette, eddig már több mint százhúszan jelentkeztek a versenyre, a legidősebb egy 71 éves hölgy, a legfiatalabb az az egyéves kisbaba, akit a szülei neveztek be.

Rafai Gábor, szeged.hu