Kiemelkedő nemzeti értéknek számít a szőregi rózsatő, amely jelenleg a Magyar Értéktárban szerepel. A cél, hogy hungarikummá nyilvánítsák, ebben kérték Farkas Sándor miniszterhelyettes segítségét az első alkalommal megrendezett Szőregi Rózsaszemzés Napján.

Hazánkban jelenleg 170 hektáron nevel rózsát mintegy félszáz üzem, s ebben a centrum Szeged-Szőreg – mondta el Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese az első alkalommal megrendezett Szőregi Rózsaszemzés Napján. A parlamenti államtitkár emlékeztetett, hogy a városrészben már az 1960-as években szövetkezetbe tömörültek a rózsatermelők, amely 2011-től a földművelésügyi minisztérium által elismert termelőcsoportként tevékenykedik, jelenleg mintegy 200 taggal.

Meszlényi Ferenc, a Szőregi Virág-Dísznövény Áfész elnöke arról tájékoztatott, hogy a becslésük szerint hazánkban éves szinten előállított 4,5-5 millió darab rózsatő több mint 90 százaléka Szőregről és a vonzáskörzetéből kerül ki, s ennek 80-85 százalékát ők értékesítik. Nyitottak a Vajdaság felé is, 3-4 ottani komolyabb termelő rózsatöveit is a szőregi áfész értékesíti.

Elmondta, hogy összesen 23 országba exportálnak, a legtöbb tövet Németországba szállítják. Megjegyezte, az elmúlt néhány évben megnőtt az érdeklődés a szőregi rózsa iránt, aminek egyik oka, hogy több nyugat-európai országban felhagytak az igencsak kézimunka-igényes termesztéssel.

– Régi nagy fájdalmunk, hogy a mezőgazdaságon belül a dísznövények háttérbe szorulnak a mai napig. Régi rossz szocialista beidegződés, hogy a rózsát luxustermékként tartják számon, s nem mezőgazdaságiként.

Minden, ami a földből nő ki, az igenis mezőgazdasági terméknek minősül, hiszen mi is szántunk és vetünk, csak épp nem gyümölcsfát ültetnek, hanem rózsát. Ha megkapnánk a besorolást, 3-4 éven belül 30-40 százalékkal lehetne növelni az ágazat árbevételét, s még versenyképesebbé válna a hazánkban megtermelt rózsa – magyarázta Meszlényi Ferenc.

Kérdésünkre elmondta, az idei év jónak mondható. A nemes rózsát már tavaly beszemezték, az nem érezte meg a fagyokat, a csemeték 30-40 százaléka viszont elfagyott, így kisebb mértékű rózsahiányra lehet számítani jövőre, ami felveri az árát.

A rendezvényen Rózsavölgyi József fideszes önkormányzati képviselő bejelentette, hogy elektronikus úton már felterjesztést küldtek a Hungarikum Bizottsághoz, hogy a Magyar Értéktár mellett a hungarikumok sorába is emeljék be a szőregi rózsatövet. Az erről szóló dokumentumot átadta Farkas Sándornak, aki ígéretet tett arra, hogy támogatja a folyamatot.

Varga Anna, delmagyar.hu

Borítókép: Fotó: delmagyar.hu