A világon egyedülálló minőségű szőregi rózsatő hungarikummá minősítését kezdeményezte a Szőregi Virág-Dísznövény ÁFÉSZ.

Széll Imre elnök elmondta: Szőregen az 1800-as évekig nyúlik vissza a rózsatermesztés története; a hungarikummá nyilvánítás – megfelelő marketing tevékenységgel – jelentősen hozzájárulna a térség gazdasági fejlődéséhez.

A többi között nagyszabású országos és nemzetközi virágkiállítás és vásár rendezésére adna lehetőséget, hozzásegítené a termelőket a helyi rózsaünnep hagyományainak továbbviteléhez.

Bővülhetne és korszerűsödhetne továbbá a több mint száz éves múlttal rendelkező rózsatermesztés, ami új munkahelyeket jelentene, és növekedne a térség kulturális és turisztikai vonzereje.

Széll Imre megjegyezte: a szőregi rózsa színesítené a hungarikumok palettáját, ugyanis kertészeti termék még nem nyerte el a címet.

A szaktárcának benyújtott előtanulmányban leírták: a Szegedhez tartozó Szőregen és kistérségében – a Tisza és a Maros között – lévő löszös talaj, a sok napsütés, a locsolási lehetőség, valamint a generációkról generációkra öröklődő szaktudás és gondosság a titka az egyedülálló minőségnek.

A szakemberek szerint a rózsatövek minőségi jellemzőin a jövőben sincs ok változtatni, hiszen a tövek sokkal erősebbek és megbízhatóbbak, mint a világ más tájain termesztettek.

A technológia területén viszont indokolt a fejlesztés, amihez pénzre van szükség.

Széll Imre tájékoztatása szerint ugyan pontos adatok nincsenek, de legalább 3 ezerre tehető azok száma, akik szőregi rózsatövet termesztenek a tájkörzetben.

Az össztermelés 70-80 százalékát exportálják: évente 3-3,5 millió darab tövet szállítanak a többi között angol, holland, francia, német, olasz, osztrák, ukrán és japán partnereiknek.

Az 1967-ben rózsa termeltetésére és értékesítésére alakult szövetkezetet 2001. évi értékesítésének nettó árbevétele 441 millió forint volt, 63 millió forinttal több mint 2000-ben.

Az üzleti tevékenységet 2000-ben 13,5 millió forintos eredménnyel zárták, amit a következő évben mintegy 50 százalékkal megnöveltek.

A 2002-es adatokról az elnök még nem tudott tájékoztatást adni, azt azonban elmondta: az idei tervben 400-420 millió forint árbevétel szerepel.

mti
Délmagyarország, 2003. február 26.