Gazdaságilag és kulturálisan is profitál Tisza–Maros szög

Eredetmegjelölési oltalmat kapott, azaz hungarikummá vált a szőregi rózsa. Az eljárást két évvel ezelőtt Újhelyi István szegedi országgyűlési képviselő és a szőregi rózsatermesztők kezdeményezték.

Az Európai Unióban a 80-as évek végén ismerték fel, hogy a globalizáció miatt szükség van a helyi sajátosságokat tükröző termékek piacra juttatására, valamint arra, hogy a fogyasztó ne csak tömegtermékeket vásároljon, hanem magas minőségű, különleges cikkekhez is hozzájusson.

Magyarországon az uniós jogszabályok megjelenését követően született meg a védjegyekről és a földrajzi árujelzőkről szóló törvény, valamint a kormányrendelet, amely a részletes szabályozást tartalmazza. A jogszabályok alapján felállították azokat a testületeket, amelyekhez be kell adni a kérelmeket elbírálásra. A folyamat végén az Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium adja ki az elfogadásról szóló rendelkezéseket. A védett termékeket a köznyelv hungarikumnak nevezi.

Újhelyi István szegedi országgyűlési képviselő két évvel ezelőtt kezdeményezte, hogy a szőregi rózsa hungarikum legyen.

– Kevesen hittek a sikerben, de én már akkor láttam, hogy ebből csak profitálhatunk – hangsúlyozta a honatya. Széll Imre, a Szőregi Virág-Dísznövény ÁFÉSZ elnöke elmondta, a településen az 1800-as évekig nyúlik vissza a rózsatermesztés története. A szőregi rózsatő az egész világon elismert, kiváló minőségű termék. A hungarikummá nyilvánítás pedig megfelelő marketingtevékenységgel jelentősen hozzájárulhat a térség gazdasági fejlődéséhez.

A szaktárcának benyújtott előtanulmányban leírták, hogy a Szegedhez tartozó Szőregen és térségében – a Tisza–Maros szögben – levő löszös talaj, a sok napsütés, a locsolási lehetőség, valamint a generációkról generációkra öröklődő szaktudás és gondosság a titka az egyedülálló minőségnek.

A közelmúltban az FVM élelmiszer-ipari főosztálya jóváhagyta a szőregi cég eredetmegjelölési oltalmi igényét, azaz a szőregi rózsa hungarikummá vált.

– Boldog és büszke vagyok, hiszen ez bizonyítja a szőregi rózsakultúra hagyományainak továbbvitelét. Gazdasági és kulturális eredményei is lesznek a döntésnek – fogalmazott Újhelyi, aki hozzátette, a szegedi városvezetés is sokat tett azért, hogy a szőregi rózsa országos ismertségre tegyen szert. Széll Imre, a Szőregi Virág-Dísznövény ÁFÉSZ elnöke hozzátette: az eredetmegjelölési oltalom nem csupán az elmúlt két év, hanem az előző több mint száz év munkájának elismerése.

Délmagyarország Online, 2004. október 9.