Újabb tételekkel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár is – erről a Hungarikum Bizottság 25. jubileumi ülésén határoztak csütörtökön, Budapesten.

A hungarikumok közé frissen bekerült, látványos rajzása révén közismert kérészünk, a tiszavirág védett természeti- és tájérték, nem csak hazánkban, de világviszonylatot tekintve is egyedülálló. A tárcavezető a szőregi rózsatőt méltatva elmondta, hogy fagytűrő képessége, hosszan tartó virágzási periódusa és sziromlevelei színjátékának intenzitása miatt is egyedülálló minőséget képvisel, méltán ismert és elismert exportcikkünk – írja a hungarikum.hu oldalán.

A csütörtöki bővítéssel a Hungarikumok Gyűjteményébe jelenleg 75 érték található.

Ezenkívül bekerült még a csíksomlyói pünkösdi búcsú és kegyhely és a klasszikus magyar szablyavívás is. A hajdúnánási szalmafeldolgozást, mint tradicionális háziipari tevékenységet, az 1568-as vallásszabadság törvényt, a Tavaszi emlékhadjáratot, az újfehértói fürtös meggyet, a beregi keresztszemes hímzést, az aracsi templomromot és az aracsi követ, a kocsi kocsit, illetve a balatonfüredi Anna-bált pedig a bizottság ma döntése értelmében már a Magyar Értéktárhoz tartozik, ezzel az ide tartozó nemzeti értékek száma 175-re emelkedett.

delmagyar.hu

Borítókép: Rózsát osztanak a huszadik alkalommal megrendezett rózsaünnep felvonulásán Szeged Szőreg városrészében. Fotó: MTI/Rosta Tibor