Csütörtök délután hivatalosan is megnyitotta kapuit a tavaly debütált Hungarikum Fesztivál a Széchenyi téren. Augusztus 6-tól egészen 9-ig élvezhetjük a kiváló magyar ételek és italok, valamint termékek kavalkádját.

Csütörtök délután immár második alkalommal nyitotta meg kapuit a Hungarikum Fesztivál Szegeden. A magyar konyha ízeit és fűszereit is bemutató seregszemlén számos hazai Hungarikummal találkozhat a látogató négy napon keresztül. A fesztivál éttermi partnereinek köszönhetően pedig olyan hazai különlegességeket próbálhatunk ki, mint például a szürke marhából, illetve mangalicából készült ételek vagy a magyar péktermékek és a leveles tésztából készített rétes. Természetesen az ínyencek kipróbálhatják a töpörtős, kolbászos vagy éppen sonkás kemencés lángost is. A kiváló étkek mellett természetesen nem maradhattak el az alkoholos innivalók sem, a rendezvényen leginkább a magyar bort és az eredeti pálinkát kortyolgathatja a fesztivállátogató.

A bőséges étel-ital kínálat mellett számos érdekes program is várja az érdeklődőket, a nyitó napon például a Felnőtt Gyorsasági Világbajnokságra készülő kajak-kenu válogatott szegedi tagjai voltak a rendezvény meghívott vendégei. A kanadai vb jövő héten szerdán kezdődik, így a vizisport kiválóságait elsősorban ezzel kapcsolatban faggaták. Sík Márton és társai felkészülése jól sikerült, így reméljük, hogy számos aranyéremmel térhet haza a magyar csapat. A kajak-kenu sportág egyébként már szinte Hungarikumnak számít, hiszen hazánk hagyományosan erős ezekben a sportágakban. A Széchenyi téren közel 80 kiállító portékáját tekintheti meg az érdeklődő, emellett a magyar gasztronómia jeles képviselői a város más pontján is bemutatkoznak. A fesztiválnak olyan illusztris kiállítói vannak, mint az Ópusztaszer Nemzeti Történeti Emlékpark és jurtái vagy a méltán híres mezőkövesdi Matyó mintás terítők és textilek készítői.

A Hungarikumok mellett „Szegedikumok” sem maradhattak el a kiállításról, a fesztivál keretein belül a szegedi paprika és a szőregi rózsa éppúgy megtalálható, mint a Sallay Tibor által készített szegedi papucs. A cipőkészítőtől azt is megtudtuk, hogy egyre nagyobb az igény a piros lábbeli iránt.

A fesztivál ideje alatt rendezik meg Szegeden a Tér-Film-Zene Fesztivált is: péntektől vasárnapig szinte kizárólag magyar filmeket vetítenek a Széchenyi téren. A négynapos rendezvényhez számos kiállítás is társult, a fesztivál fő vendége pedig az Európa Kulturális Fővárosa Pécs 2010 program, melynek kiemelt partnere Szeged városa. A fesztivál augusztus 6-tól 9-ig lehet megtekinthető a Széchenyi téren.

webradio.hu, 2009. augusztus 7.

Kapcsolódó anyagok

A Hungarikum Fesztivál honlapja