Szegedi szalámi és papucs Dankó Pista muzsikájával

Elsőként rendeznek Szegeden fesztivált a hungaricumoknak szerdától vasárnapig a Széchenyi téren. A központi programokhoz több kísérő rendezvény is társul július 23. és 27. között a város több pontján.

A fesztivál célja, hogy az országban megtalálható kiváló termékeket, szolgáltatásokat bemutassa. A rendezők olyan termékekre szeretnék felhívni a figyelmet, amelyek különleges minősége, hírneve vagy egyéb jellemzője Magyarországhoz kapcsolódik, azaz hungaricumok. Többek között ilyenek a kiváló minőségű és hagyományos, különlegességgel rendelkező élelmiszerek: a Csabai kolbász, a magyar borkülönlegességek és a szikvíz.

A szervezők, a Pálma Reklámstúdió szakemberei fontosnak tartják, hogy a rendezvénynek köszönhetően a résztvevők képesek legyenek összehasonlítani ezeket a híres termékeket az általuk vásárolt megszokott árukkal, és ezáltal felmérjék az élelmiszerek valódi értékét.

A kolbászok, szalonnák, szalámik mellett a kiállítók felvonultatnak majd különleges zöldségeket, mangalicából készült termékeket, szarvasgombát, libamájat, réteseket és mézeskalácsokat, de bemutatják a kosárfonást, a papírmerítést, a halasi csipke készítését, és megjelenik a Gundel étterem is saját márkás termékeivel.

A hungaricumok mellett helyet kap a legtöbb „szegedikum” is a fesztiválon: így a Pick szalámi, a szegedi paprika és papucs, a szőregi rózsa, a szódavíz, valamint a makói hagyma is. A belváros egyes éttermeiben és cukrászdáiban pedig a vendégeknek lehetőségük lesz megkóstolni a szürke marhából, mangalicából, libamájból, szarvasgombából készült ételeket és a tradicionális magyar édességeket. A fesztivál ideje alatt a Szegedi Vadasparkban bemutatkozik a hagyományos magyar állattenyésztés.

METRO, 2008. július 18.