2015 decemberében módosították a hulladéktörvényt, mellyel létrejött az állami kukaholding. A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. koordinatív és vagyonkezelési feladatokra hozták létre. A törvény április 1-jétől lépett hatályba, azóta a holding díjak beszedése az állami céghez került át a helyi szolgáltatóktól.

Az új rendszerben továbbra is a helyi cégek végzik a szemétszállítást bérszámlázásban, azaz a velük való megállapodások után a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Zrt. nevében a helyi cégek küldik ki a csekkeket a lakosoknak. Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. vezetője szerint ezt eddig azért nem tudták megtenni, mert az állami cég április óta nem küldte el nekik a számlaszámot.

Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta december 31-ig bérszámlázás keretében küldi ki a lakosságnak a számlákat a cég, az összegeket nem a Környezetgadálkodási Kft-nek, hanem az NHKV Zrt. számlájára fizetik majd be. Az igazgató hozzátette, igyekeznek egy olyan garanciavállalást beletenni a bérszámlázási szerződésben, hogy azt a pénzt, amit Szegedről szednek be, azt kapja is vissza a Környezetgazdálkodási Kft.

Azt, hogy az egyes hulladékszállító cégek mennyi pénzt kapnak majd vissza a szolgáltatásokért cserébe, a decemberben módosított hulladékgazdálkodási törvény értelmében egy meghatározott képletrendszer alapján számítják ki.

Csizmadia Tamás, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. szóvivő elmondta, rendkívül bonyolult képlet alapján, gyakorlatilag jogszabályban rögzítetten határozzták meg a szolgáltatási díj visszatérítési arányát. Ez a képlet többek között figyelembe veszi a lakosságszámot, az Eu-s kötelezettségeket is.

Ez így talán működne is, ha lenne bevétele az állami cégnek, emiatt képlet ide, képlet oda a szolgáltatóknak sem tudnak fizetni. Azért, hogy a szemétszállítás ne álljon le Szegeden, a Környezetgazdálkodási Kft.-nek hitelt kell felvennie. A júniusi közgyűlés döntött arról, hogy a 200 millió forintos hitelfelvételéhez kezességet vállal. Mint ahogy arról is határoztak, hogy a jelenlegi szolgáltatóból kiválik a lakossági szemétszállátás. Ez az új, 100 százalékban önkormányzati tulajdonú cég a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nkft lesz. Makrai László szerint az új társaság a tervek szerint augusztus 1-jével jöhet létre.

szeged.hu

Borítókép: Fotó: szeged.hu