Egy tárcák fölött álló, önálló kormányhivatalnak kellene őrködnie a hungarikumok fölött a Hungarikum­szövetség szerint – írja a Magyar Hírlap. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerint ugyanakkor szó sincs arról, hogy a törvénytervezet egy tárca alá rendelné a hungarikumügyet.

Öt pontban fogalmazta meg a javaslatait a Hungarikumszövetség az elkészült hungarikum-törvénytervezettel kapcsolatban. „A jogszabály határozza meg egyértelműen a hungarikum fogalmát, jelölje meg azok osztályozási, szigorú nyilvántartási rendszerét, és rendelkezzen a védjegyhasználatról. Deklarálni kell, hogy a Magyar Értéktár, hungarikumpiramis alulról építkező, felfutó rendszer, amelynek szintjein kötelezővé kell tenni az értéktártestületek működését” – ismertette a javaslatok első részét a Birinyi József, a szövetség elnöke.
Kerényi Miklós Gábor, a szervezet alelnöke, az Operettszínház igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a rendszert egy tárcák feletti szervezetnek, kormányhivatalnak kellene irányítania és működtetnie, azt nem lehet egy tárca alá rendelni. „Elismerjük, pártoljuk a Vidékfejlesztési Minisztérium munkáját, de a hungarikumtörvény magasabb jellegű jogszabály. Tárcák fölött álló és nem ágazatfüggő szervezetet kellene létrehozni a hungarikumok védelmére és elismerésére” – mondta a lapnak Kerényi Miklós Gábor. Birinyi József pedig arra intette a kormányt, hogy a költségvetésben is önálló sort kellene elkülöníteni a magyar értékek védelmére és elismerésére, s ez összességében nem veszélyeztetné és terhelné meg a büdzsét ebben a nehéz gazdasági helyzetben. A szövetség szerint gyorsan megtérülne a szükséges forrás. „A magyar érték világmérték, nemzeti kincseink védelme és elismertetése kulcsfontosságú feladat” – szögezte le Birinyi József.

A VM szerint szó sincs arról, hogy a törvénytervezet egy tárca alá rendelné a hungarikumügyet. A szaktárca csak az operatív működés feltételeit fogja biztosítani az értéktár és a hungarikumgyűjtemény nyilvántartásához, a bizottság működéséhez – közölte a tárca a lappal.

agrarmonitor.hu