Legalább négy liternyi folyadékot kell inni

Ismét hőségriadót rendelt el az Országos Tisztifőorvosi Hivatal. Az intézkedés nem csak a lakosságot érinti, a szervezetnek fel kell készülniük a különleges igényekre. A legmelegebb pénteken lesz, amikor az Alföldön, Szolnok és Kecskemét körzetében a hőmérő higanyszála a 37 Celsius fokot is elérheti.

A tartós kánikula elsősorban az idős, beteg emberekre van rossz hatással. Az Országos Mentőszolgálat munkatársait ezekben az időszakokban harminc százalékkal több, átlagosan napi 400 rosszulléthez riasztják – mondta Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs vezetője. A mentőszolgálat közleményében az áll, hogy az olyan, nem sürgős, szakkíséretet nem igénylő betegszállításokat, mint például kórházból hazaszállítás csak korlátozott számban vállalják.

A hőségben a lakosság vízfelhasználása is megnő. Ennek ellenére a Fővárosi Vízműveknél nem kellett vízkorlátozási intézkedéseket bevezetni. „Bár a szerdai vízfogyasztás meghaladta a 700 ezer köbmétert, a vízművek napi víztermelő kapacitása majdnem egymillió köbméter, így még akkor sem kell korlátozástól tartani, ha még egy hónapig tart a kánikula” – mondta Lévai Zsuzsa sajtószóvivő.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal figyelmeztetett arra, hogy a kánikulai meleg, a tartósan magas hőmérséklet károsan befolyásolja az egészségi állapotot, és elsősorban az idősek körében okozhat szív- érrendszeri panaszokat. A hivatal ezért azt javasolja, hogy a tünetekkel forduljanak orvoshoz, az idősek maradjanak hűvös helyen, kerüljék a szervezetüket terhelő fizikai munkát, zuhanyozzanak naponta többször is langyos vízzel, hogy megelőzzék a szervezet túlmelegedését. Megfelelő viselkedéssel, öltözködéssel, táplálkozással csökkenthetők a rosszullétek.

A kánikula idején helyes legalább négy liternyi folyadékot inni, de a folyadékpótlás mellett a sópótlásról is gondoskodni kell, a szívgyógyszereket szedő betegeknek pedig ki kell kérniük kezelőorvosuk tanácsát – mutat rá a közlemény.

Ezekben a napokban alig van felhő az égen, így az UV sugárzás nagyon erőteljes. A tűző napon délelőtt 11 és délután 3 óra között ne tartózkodjon senki, ráadásul a bőr károsodása mellett a napszúrás veszélye is megnő. A káros napsugárzás ellen napvédő krémmel és világos színű, természetes alapanyagú ruházattal, széles karimájú, vagy ellenzős sapkával illetve kalappal lehet védekezni. bezárt gépkocsiban! A szabadban végzett sportolást is korlátozzuk a reggeli, vagy kora esti órákra” – figyelmeztet a közlemény.

Az aktuális előrejelzést a http://www.napsugarzas.hu honlapon lehet nyomon követni.

Az Állatkertben nem jelent különösebb gondot a hőség. „Ez már a 140. nyarunk, máskor is volt már kánikula”- mondta Hanga Zoltán szóvivő. „Az állatok kedvük szerint választhatnak a napos és az árnyékos részek között. A Magyarországon és a trópusokon őshonos fajok szinte meg sem érzik a rekkenő hőséget, az egyetlen problémát a pingvinek és a jegesmedvék jelentik. Ez utóbbiak úszómedencében hűsölhetnek, a pingvinek ezen kívül állandó esőzetést és árnyékoló vitorlát is kapnak, az elefántokat pedig rendszeresen locsolják. „A melegben a legkedveltebb csemege az, amit jégkockának nevezünk: műanyag zacskóba tesszük az állat kedvenc csemegéit, majd az egészet felöntjük vízzel, és lefagyasztjuk” – mondta Hanga Zoltán.

A hőség pedig egyelőre nem nagyon szűnik, fázni biztosan nem lehet az elkövetkező napokban. A legmelegebb pénteken lesz, amikor az Alföldön, Szolnok és Kecskemét körzetében a hőmérő higanyszála a 37 Celsius fokot is elérheti. „Pedig a hőség még mindig nem döntötte meg a rekordot, ugyanis 1918-ban mérték a legmelegebbet ugyanezen a napon: Túrkevén 39,5 celsius fokot” – mondta az MTI-nek Török László meteorológus, az Országos Meteorológiai Intézet munkatársa.

Az előrejelzés szerint szombattól valamelyest enyhül a hőség, akkor már „csak” 31-35 fokos csúcshőmérsékletre és frissítő záporokra is lehet számítani. Az ezt követő napokban is marad a strandidő, de kevésbé lesznek szélsőségesek a hőmérsékleti értékek – tette hozzá.

Forrás: Magyar Televízió